Nautika opšta... > Kulinarske čarolije

Vrbovača- ko zna?

(1/3) > >>

Radojković:
Rekoše mi da može da se nabere gljiva ili pečurka u ovo vreme na vrbama pa ako ima poznavaoca da objasne sta i kako i po mogućnosti neki recept. 

ronac:
Zuta pecurka,raste na panjevima i vecinom oborenim stablima vrbe.Ubrati kad je mlada(ne sme da bude drvenasta)dok jos curi mlec iz nje,iseci sto tanje snicle staviti da malo odstoje u mleku,posoliti,uvaljati u brasno pa jaja i pohovati.Moze da se i dinsta na luku pa kao paprikas ili gulas.Prijatno  :drinks:

budens72:
Extra klopica, samo je bitno da je mlada...Ja je isečem na tanke šnicle i obarim u slanoj vodi,zatim iscedim i pohujem...

Radojković:
Malopre mi jedan rece da je pecurka crvenkaste boje ,a kako da znam da je mlada?

LSI:
Radojkoviću (i ostali), branje pečuraka traži veliko poznavanje.

Postoji mnogo jestivih pečuraka ali i onih koje su jestive samo jednom.
Te koje su jestive samo jednom često toliko liče na one koje zaista jesu jestive da čovek treba da bude veliki stručnjak sa "debelim" iskustvom pa da uoči razlike.

Postoje jestive koje menjaju boju na odredjeni način kada se zaseku ali zato postoje i veoma otrovne koje na isti takav način menjaju boju prilikom zasecanja.
Postoje jestive koje imaju suknjicu ("kecelju") oko stabla na odredjenoj visini ali postoje i otrovne koje imaju baš istu takvu suknjicu.

Da ne dužim - ako niste sasvim sigurni šta vidite ispred sebe, ne dirajte.
Pečurke treba brati samo u društvu iskusnih pečurkara ili ih kupiti na pijaci ili u supermarketu - samo tako ćete uživati u njihovom prelepom ukusu i hranljivosti.

Sve ostalo je igranje glavom.
Čak i kad prežive, ljudi dok su živi pamte bolove i patnje kroz koje su prošli zato što su pojeli pečurke za koje su bili "sigurni" da su jestive.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju