Gasni amortizeri sluze da bi smanjili silu potrebnu za otvaranje ili podizanje nekih poklopaca,bez obzira bili oni u horizontalnoj ili nekoj drugoj ravni, kao i da te poklopce drze u krajnjem otvorenom polozaju.Najblizi primer je amortizer petih vrata na kolima.Kad imate poklopac tezak nekoliko kilograma to moze i rukom,ali kad je isti tezak nekoliko desetina kilograma onda to i nije tako jednostavno,narocito ako mu je krajnji otvoren polozaj manji od 90 stepeni.Osnovne ugradbene karakteristike su mu min duzina(maksimalno skupljen),max duzina(max izduzen) kao i nosivost u kg.Kada poklopac u horizont.ravni (poklopac motorskog prostora)trebate otvoriti odn.podici,najveca sila je potrebna u pocetku otvaranja,nakon cega se amortizer "rasteze"i preuzima deo potrebne sile do krajnjeg otvorenog polozaja i sve vreme ne dozvoljava da se poklopac sam vrati.Ovde je najvaznije odrediti polozaj tacnog mesta ugradnje u zavisnosti od navedenih parametara.Na netu postoje i takvi amortizeri koji se otvaraju i zatvaraju "na struju".Umesto da ovo prethodno vi radite, potrebno je da pritisnete dugme.Ali to zadovoljstvo kosta oko 300 Eur po komadu.Ovi obicni gasni bi trebani da budu oko 3-4000 din.Samo ne znam gde ih ima kod nas.Ako saznate,obavestite!
Napravio bih neki crtez,ali ne znam kako da ga okacim.