Nautika opšta... > Nautički priručnik

Prva pomoć - Ubod stršljena

<< < (5/6) > >>

KNINDZA:
UNUTRASNJE KRVARENJE STOMAKA

Shto se tice unutrasnjeg krvarenja stomaka ova povreda spada u drugi red hitnosti, povreda je vrlo teska i kod nje je jako bitan shto brzi transport u bolnicu jer je najcesci ishod ove povrede smrtan. Do povrede dolazi pre svega tupim udarcem i velikom silom najcesce se desava pri seobracajnim nesrecama pri udarcu u volan ili pojas......

Naime kada se povredi, prekine presece krvni sud unutar tela, ta krv mora negde da otece i to su uglavnom telesne supljine: glava, stomak i pluca....

Povredu prepoznajemo znanjem o mehanici nastanka povrede, povredjeni oseca jak bol u stomaku i desava se da pljuje krv tamne (kao pomesana mlevena kafa i tecna krv) boje koja je proizvod mesanja nesvarene hrane i krvi....

U kasnijem periodu moze se desiti da je stomak izuzetno tvrd i plav...

Prva pomoc:
-Hitan trasnport u bolnicu
-Postavljanje povredjenog u lezeci polozaj sa savijenim nogama u kolenu kako bi se opustili misici trbuha
-Okrenuti glavu na stranu kako bi lakse ispljuvao sadrzaj iz usta
-Led koji se nalazi u tkanini postaviti na stomak
-Konstantno smirivati povredjenog i nedavati mu nikako vodu!!!!

Pa neka admin samo prebaci ovo u onu zakljucanu temu.

dalibor:
KADA VAS UBODE PČELA, OSA ILI STRŠLJEN, ….

PČELA                                                OSA                                              STRŠLJEN

Andol ili aspirin čudesan lijek kod bolnih uboda !

Pri ubodu pčele, ose, stršljena i sl., na mesto uboda staviti tabletu andola koja je malo navlažena vodom . Tabletu lagano pritiskamo na mesto uboda, i kroz minut, odstranimo.

Tako ne dolazi do otoka, niti svraba, a ubod je uskoro zaboravljen.

Ovaj savet potiče od jednoga pčelara.

bugi:
Jako korisna informacija  114

dalibor:
Na svojo koži sam iskusio i do slovce je tako kako piše.

budens72:
bravo za ovaj lek.....  clap

probaću kod prvog sledećag uboda......
pre dve godine sam stao na stršljena...nisam mogao patiku da obujem od otoka....2-3 dana, a da sam znao za ovo.....  ok

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju