E, ovako treba... > Tehnike i saveti...
SIDRENJE SAVETI
tangabravo:
Pa dobro narode , zar niko nije kupovao YU-nautiku, lepo kaže : dužina sidrenjaka je tri puta dubina vode, a može i pet puta - to ja praktikujem. zatim obavezno vezati konop sa plovkom za petu sidrara i dovoljno je 30tak metara , pošto se retko sidri na većoj dubini - pričam o moru- zatim Danforth je dobar- ako je pravi , pisao sam o tome- ali samo za muljevito peskovita dna , a za ostale podloge rasklopiva mačka. Sidro nikada nije preveliko samo ako možeš da manipulišeš sa njim , a često se kombinuju obe varijante tako što se montiraju jedno iza drugog na udaljenosti 3-5m, stim da mačka bude pozadi. To sidro od 120€ je preskupo a ovo od 9000din sigurno nije čist CrNi 19-9 , već je što bi rekli cigani čist od prohrom
zoki_ns:
Kad ste se vec raspisali oko sidra na drugoj temi da postavim pitanje ovde. Pročitao sam temu ali bih ipak voleo i neko svezije iskustvo.
Sta bi odgovaralo, tj koje sidro bi odgovaralo za moj camac 5.35 m dužine i 1.4 širine. Po mogucstvu da stane u pregradu tj box na pramcu koji je za to namenjen a dosta je mali box. I naravno gde kupiti?
Misha D:
za mala plovila najviše u ponudi ima onih najgorih, a to su "mačak" sidra.
Kod njih je sve loše, jedino je dobro što se sklapaju kada zauzimaju malo prostora.
Zakače se jedino za neku granu dole i onda drže, ali večito jer se više neće lako izvaditi, sem ako kraci nisu od armature 6-8cm pa se zakačeni krak ispravi jakim povlačenjem.
Najjeftinija i odlična su pločasta sidra iz domaće radinosti: metalni teg od veš mašine.
Ima težinu da drži na šljunkovitoj podlozi, na muljevitoj se "zalepi" za dno, ne kači se lako za grane i panjeve, a lako se vadi ploveći krmom uzvodno.
Najčešće se mogu videti improvizovana sidra od paknova za doboš kočnice železničkih vagona.
1-2 takva sidra su su dovoljna za tvoj čamac.
Probao sam više sidara, najbolje sam imao od klinova čekrka rudarskog bagera (ali to je tesko nabaviti).
Sada me dobro zluži, za sličan čamac, metalna ploča debljine oko 2-3cm i težine oko 5-6kg.
LSI:
Мој предлог: склопиво мачак-сидро тежине 3 кг, ланац с алкама дебљине 6 мм, дужине 5 метара и 30 метара канапа дебљине 12 мм.
Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk
Misha D:
Lazo, pretpostavljam da je tvoj savet proistekao iz višekratnog iskustva sa tom kombinacijom.
To sidro može da ga drži u nekom rukavcu, ali na Dunavu ima da se navoza sa njim nizvodno i opušteno koliko neće, pri malo bržoj vodi, a sa košavom u krmu ima da krene i uzvodno i bez startovanja motora.
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju