E, ovako treba... > Elektrika
Solarni paneli
neptun:
I sonar garmin
Mr. No:
Info:
Kupljena 2 fleksibilna solarna panela od po 150 W i Epever Tracer mppt kontroler od 30A, sve u Borik Plus radnji.
Povezao sam na camcu za probu (ne stoje paneli na predvidjenom mestu na tendi trenutno) prvo paralelno a potom probao kakve rezultate imam kada serijski povezem panele. Preko 40V imam napon ujutro oko 9 - 10h cak i kada je oblacno kada su paneli povezani serijski pri tome paneli niti su osvetljeni kompletno (delimicno su u senci) niti su u povoljnom polozaju prema suncu. Kod paralelnog povezivanja sam ujutro imao jedva 14V tako da bukvalno nije mogao da puni u tom uslovima akumulatore.
Punjenje u amperima sada nisam mnogo gledao, time cu se baviti kada budem postavio panele na adekvatno mesto i kada nabavim jos jedan akumulator posto je jedan od dva akumulatora od 100Ah koji su za potrosace u medjuvremenu crkao.
Takodje sam porucio i Epever MT 50 za pracenje rada kontrolera posto Tracer nije na pristupacnom mestu.
Trenutno razmatram koji akumulator da kupim umesto ovog sto je "otisao"....
zankiki:
Zar ne bi napon trebao da bude veći kad se veže redno?
Mr. No:
Jeste - serijski (ili redno) daje veci napon. Panel daje 20-tak V po specifikaciji a kada ih radno vezem dobijem duplo na kontroleru tj tih 40 i više V.
Kada ih paralelno vezem max napon je 20-tak V.
Nisam imao previše vremena da precizno merim pa je ovo ugrubo samo... igracu se sa tim kada bude sve montirano kako treba.
Sent from my SM-G991B using Tapatalk
Mr. No:
A sada vidim i gde sam pogrešio u pisanju... kod paralelnog povezivanja imam ujutro 14 V. Ispravljeno u tekstu. Moja greška - izvinjavam se....
Sent from my SM-G991B using Tapatalk
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju