E, ovako treba... > Elektrika
Solarni paneli
bugi:
Mene muce akumulatori celo leto.
Prvo sam koristio dva obicna 75 koji su dosli sa brodom i trebalo ima je 3 sata da se skroz isprazne
Vidim nema od tog nista i resim da zamenim. Prilikom zamene osetim jedan vruc,naduo se i hoce da pukne...auuu bcaj to na otpad i uzmem jedan 95A varta gel koji je u principu startni za Mercedesa. Prva plovidba i posle tri sata kraj...mrtav. U pitanju je polovan sa garancijom
Solar dopuni i preko dana sve ok ali cim ostanem duze na brodu kraj a od potrosaca samo radio i led trake
Javim ja prodavcu da je los i kaze covek donesi da menjamo. To donesi je trajalo mesec dana bez da sam ga koristio i kad sam ga konacno skinuo i odneo on mrtav. Skidan nocu i sve je bilo ok,na brodu sve radi. Prenocio je u kolima i ujutru mrtav. Napon nema i garancija ne vazi.
Kaze covek da ga je nesto skroz ubilo...nesto mu vuce struju.
Odem na brod i izmerim 0.06 A potrosnja u mirovanju sto naci da samo memorija radia radi
E sad koliko god ja tvrdio da je crkao sam od sebe toliko njegovo da ne vazi garancija ukoliko se akumulator dnese sa naponom ispod 10.8...znam coveka i necu da se zameram nego cu kupiti nov i redovno sve kontrolisati posto ocigledno nemam srece i nisam posvetio dovoljno paznje akumulatorima koji nisu tako mala stavka i lako upale brod
Febo:
Hvala Brokeru na odgovoru. Ja sam i razmišljao o sinusnom inverteru i treba mi samo za pokretanje frižidera, jer će mi svi ostali potrošaći biti na 12 v
bugi:
Opet j i akumulator
Juce ubacim u brod obican startni ispravan iz mog auta 75A i sve ok
Danas sunce upeklo i vidim 100% pun a napon 15.2V
Upalim par potrosaca i on u roku 30 sekundi sidje na 14V
U cemu je fora ne kapiram. Pre njega je akumulator makslimlno bio pun malo preko 14V a pre njega dva krsa po 75A su dolazili na 13.5V
U postu pre ovog sam pisao o prethodnim akumulatorima i sve objasnjeno
Regler nema nikakvo stelovnje koliko sam video...obican 10A
Misha D:
ukoliko si uključio neki potrošač koji vuče odmah više struje zbog svog starta ( frižider kompresorski, vebasto grejanje, bušilica ili brusilica pod većim opterećenjem...) pašće napon još niže ali bi trebalo da se vrati na približnu prethodnu vrednost ukoliko rade vrlo kratko ( npr: frižider može raditi kartko ako je prethodno bio rashlađen, ali ako je prvi start onda će povući malo više struje i slično).
Ako su uključeni manji potrošači (punjači za mobilni, manje led svetlo, slabija pumpica za vodu ili ventilator kao za laptop koji se često koristi na plovilima za poboljšanje ventilacije frižidera, razmagljivanje šoferšajbe i sl.) onda napon nebi trebalo da odmah mnogo ode dole, nešto drugo ti odvodi struju bez tvoje kontrole ili saznanja. kuku
Drivee:
napon 15V????! Ne znam koliko je to dobro. Akumulator se puni strujom MAX 14.3V. Sve ostalo ga przi. e sad..mozd aima nesto sto ne znam. Moj kada je pun, 100% je 13.5V. naravno, kada krenem da trosim krene i da pada do 12V-11.90V.
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju