E, ovako treba... > Elektrika
Solarni paneli
Drivee:
--- Citat: zankiki 23, 11, 2017, 10:00:51 pre podne ---Zašto izbegavati inverter?
--- Kraj citata ---
Zato sto gubis puno. Recimo, TV na 220V koji trosi 60W preko invertera ce da vuce bar 80W sto nije zanemarljivo. Tj, nece TV vuci, vec TV+Inverter. Uvek je najbolja instalacija i potrosaci na cistih 12V. Kada dizes V gore, moras imati gubitaka. Tj, procenat iskoriscenja na inverteru je 80%, nikada ne 100%. Tako da, zavisi od velicine invertera, toliko ces da gubis.
Bakara:
Dobro, gubitaka sigurno ima i to smo gore pomenuli. U mojoj situaciji mislim da se isplati, jer TV koji sam uzeo vuce max 38w, a sa inverterom neka dodje i do 50, to nije nista, i manje je od nekih koji na 12v trose 60w. Neki manji inverter do 500w po specifikaciji vuce oko 0.5 ampera sam za sebe. Pola ampera na 12v je 6W, sto mu dodje za ovaj konkretan primer TV-a, ukupno 44w ili 3.66A.
Realno, TV ce se sigurno koristiti jako malo, tako da me to ne brine. Vise me brine sta cu naci od solarnih panela... sajkaca
mesechar:
Mozes se baviti panelima ali isto tako vidi sta ces za akomulatore jer koliki god panel da stavis ako nemas gde da skladistis tu energiju pada sve u vodu.
Sto se invertera tice nista ne fali imati 220v na camcu i deo potrosaca resen tako . Ja sam na proslom camcu imao full sine inverter i kucni frizider i sve to sljakalo ..nego licno smatram da je dvostruko naponsko prebacivanje velik gubitak al sve to nije strasno. Realno ja bi da sam na tvom mestu sav fokus usmerio na resavanje dobrog pogona a onda se pobrinuo za dobar frizider jer sa toplim danima tv gubi smisao a frizider izlazi u prvi plan :-)
Odgovor za Budensa; sistem mi je na 12v i kontroler sam prepoznaje napon..Imam energetsku nezavisnost sa 260w solara pravo da ti kazem i ne pratim stanje akomulatora leti uvek imam dovoljno.
Ljuba:
I još nešto o čemu malo ko diskutuje: kvalitet kablova i priključnica.
Majstor kada mi je sve to ugrađivao dao mi je tačne oznake kablova i preseke koje moram da kupim a to opet zavisi od proračuna koliko će pojedini potrošači da vuku.
Što se tiče priključnica na 12V tu sam imao problema dok nisam "ubo" kvalitetne. Prethodni su crkavali sami od sebe bez vidljivog razloga i vredi dati koju paru više za malo bolji kvalitet od obične auto priključnice.
Akumulatori, večita tema. Dubokoprazneći jesu prava stvar ali pokazalo se kroz praksu da i oni drugi, kvalitetniji mogu da završe posao samo treba videti razliku u ceni pa uporediti sa rokom trajanja. Kvalitetan aku trajaće bar 5g. ako ne i više a ako i dubokoprazneći traje toliko onda je tu malo diskutabilna računica u odnosu na cenu.
Ako se stavlja više njih tu stvarno mora da se obrati pažnja. Sticajem okolnosti kod mene su već bila 2 zatečena obična akumulatora, startni i potrošački a ja sam samo pridodao 2 x 110 na sistem. Kasnije se desilo da je jedan od ovih starijih crkao ali tako podmuklo da dugo nisam kapirao šta je. Jedostavno je "ždrao" struju od ovih zdravih pa sam stalno imao relativnu nestabilnost sistema Kad sam ga na kraju zamenio kao i 12V priključnice sve je proradilo kako treba.
Dakle, sve komponente u sistemu moraju biti proverene i tu treba slušati majstora a ne praviti se pametan po sistemu "lako ćemo".
vepar:
Slazem se, gubitci na kablovima od solara do regulatora i od regulatora do akumulatora mogu biti znacajni. Postoje tabele koje daju tacan pad napona na kablu u zavisnosti od napona, duzine kabla i jacine struje. Ako se dobro secam za 12v sistem ukupne duzine 6m su isli kablovi 6mm2 kako bi se gubici zadrzali na minimalnom nivou. Ali sve je to ipak malo bitno jer mi je iskustvo pokazalo da sa plocom od 180 w i dva kumulatora po 75ah , viktronovim mppt regulatorom ne mogu da potrosim struju, ma sta radio. Bukvalno ne razmisljam o struji... a pored solarnog sistema aku dopunjava i motor kao i punjac na 220v kada sam u marini. Mada struju ne potrosim cak i kada 4-5 dana ne palim motor...
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju