E, ovako treba... > Elektrika
Solarni paneli
Ljuba:
Evo na ovom forumu ima interesantna diskusija o tome (PWM vs MPPT), jeste eng. ali mislim da svako od nas toliko moze da razume, ako ne tu je G. tranlsate jh
http://forum.solar-electric.com/discussion/351184/should-i-buy-mppt-controller-or-stick-with-pwm-new-solar-installation
mesechar:
Ja mogu da prenesem iskustva sa mog i burazerovog broda . on ima dva victronova mono panela ukupne snage 160w napon 18v i dva odvojena pwm reglera . ono sto se javlja kao specificno je da pri manjem suncu napon na plocama bude skoro poravnjan sa akomulatorima...dok ja imam plocu max napon 42v i pwm sa 48v ulaznog napona ..cak i pred sam sumrak imam ulazni napon 28-30v.. Sto znaci da cak i u uslovima manje osvetljenosti ili senke kad sam u hladovini ja ipak i dalje imam dopunjavanje ..slabije amperaze al definitivno je da radi dok nizenaponski paneli u senci ili kad je oblacno se poravnjau sa naponom akomulatora i nikom nista.A veruj mi trosim struje ...aspirator u kuhinji aspirator toalet impelerska pumpa za tehnicku vodu u toaletu pa macerator posebno ...rasvete nemam pojma koliko waeco frizider komresorski 11o litara tablet navigacija muzika led tv dvbtv reciver pojacalo za tv antenu ...
Bakara:
Da, imalo mi je i onda smisla ono sto zankiki i ti kazete, da sa vecim naponom i pri manjem osvetljenju i dalje ima napajanja akumulatora.
Procitao sam i onaj tekst sto je Ljuba okacio, i po onome sto tamo pise, zakljucak je da nema mnogo dobitka sa MPPT kontrolerom ako je snaga ploca manja od 400w. Uglavnom, svi mi je dosta jasnije i znace mi vasa iskustva. Bacam se u potragu.
Hvala svima na pomoci 114
budens72:
--- Citat: mesechar 22, 11, 2017, 00:27:14 pre podne ---Ja mogu da prenesem iskustva sa mog i burazerovog broda . on ima dva victronova mono panela ukupne snage 160w napon 18v i dva odvojena pwm reglera . ono sto se javlja kao specificno je da pri manjem suncu napon na plocama bude skoro poravnjan sa akomulatorima...dok ja imam plocu max napon 42v i pwm sa 48v ulaznog napona ..cak i pred sam sumrak imam ulazni napon 28-30v.. Sto znaci da cak i u uslovima manje osvetljenosti ili senke kad sam u hladovini ja ipak i dalje imam dopunjavanje ..slabije amperaze al definitivno je da radi dok nizenaponski paneli u senci ili kad je oblacno se poravnjau sa naponom akomulatora i nikom nista.A veruj mi trosim struje ...aspirator u kuhinji aspirator toalet impelerska pumpa za tehnicku vodu u toaletu pa macerator posebno ...rasvete nemam pojma koliko waeco frizider komresorski 11o litara tablet navigacija muzika led tv dvbtv reciver pojacalo za tv antenu ...
--- Kraj citata ---
mesechar a jel ti instalacija na brodu 12 ili 24 V?
tule:
Ako ti uslovi dozvoljavaju svakako planiraj mogucnost zakretanja panela prema suncu, vredi.
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju