E, ovako treba... > Elektrika

Solarni paneli

<< < (113/161) > >>

Drivee:
Ja mislim da mu ne smeta nista..

Bakara:
Planiram da uzmem solarni panel od oko 150w, ono sto sam video kod nas su paneli sledecih karakteristika:

tip: polikristalni
snaga: 150 W
dimenzija panela: 1480 x 670 x 35 mm
težina: 11,5 kg
jačina struje: 8,20 A
napon: 18.3V
Class A
Cena: 95e

Drugi malo jaci i skuplji:

Tip: Monokristalni
Snaga: 180w
Voc-44,4V. -Isc-5,35A.
-Vmpp-35,40V. -Impp-5,08A.
-Dimenzije panela 1580x808x50mm.
-Težina 15kg.
Cena: 115e

Planiram da nabavim i MPPT kontroler uz panel, pod uslovom da je to stvarno bolje resenje.
Ono sto nisam najbolje razumeo je, da li je bolje imati panel koji pravi vecu voltazu, ili manju? Kod mene ce biti sistem od 12v..

- Ima li neko savet gde proci bolje/povoljnije od ovoga sto sam ja nasao?
- Da li je bolje da uredjaji kao sto su TV, punjaci i slicno, budu na 12v ili je isto tako OK koristiti to sve preko nekog invertera? Npr TV je bas retko naci da fabricki radi na 12V, set top box takodje...

tule:
Ja bih uzeo,

monokristalni panel
obican kontroler
invertor
AGM baterija
uredjaji na 220V
voditi racuna da ceo sistem bude uskladjen po svojim karakteristikama

pogledaj ponudu Telefon inzenjering-a

Ljuba:
Dobra je to cena, ja sam ih uzeo 3 poli (ukupno ~450W) kod solarni.rs pre skoro 2god. i radi bez greske.
Meni kako je majstor objasnio, zanemarljiva je razlika poli/mppt, kontroler uzeo onaj od 60A.
Inace sve mi je na 12V a inverter koristim za usisivač jh i neke punjače ponekad.
Imaju oni i TV 22" sa integrisanim DVBT2 dekoderom ali je cena dosta jaka, blizu 200e.
Inače ima da se kupi DVB-T2 na 12V svuda, to nije problem a polovan TV na 12V eno na Kupindu za 50e.

Nidza:
Ako gledas samo solarni panel bez ostatka sistema, uzmi onaj koji ima vecu snagu za iste pare. Ako gledas ceo sistem i resio si vec da uzmes MPPT kontroler, vidi da je njegov maksimalni ulazni napon veci od 45V i onda uzmi ovaj solar sa vecim naponom (Voc=44.4V), naravno ako ti finansije to dozvoljavaju, ona druga varijanta je nesto jeftinija tj. ako uzmes prvi panel (sa naponom od 18.3V) i onda ti je i bolje da uzmes PWM kontroler nego MPPT, a taj PWM kontroler je opet jeftiniji od MPPT.

Bolje je ako mozes kao Ljuba sve potrosace na 12V, a inverter palis po potrebi samo za nesto sto zatreba jer u suprotnom i kad ne koristis potrosace verovatno ce ti inverter biti stalno ukljucen pa ce i on sam vuci struju i to reda bar 0.5 do 1 Amper.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju