E, ovako treba... > Elektrika

Solarni paneli

<< < (106/161) > >>

Ljuba:
To su malo bolji standardni akumulatori (da ne kažem kamionski) za one koji neće da pucaju velike pare za AGM. Međutim, može to da ima smisla ako budu trajali 5g, onda se isplati ali ih kupiti bar za 1 više nego kada bi se kupovao AGM. Nisu dubokoprazneći pa se i tu mora paziti.

Mornar u kanalu:
Hvala svima na predlozima odmah sam zaboravio da mi treba frižider posle posle prvog odgovora . Nemam ja gde to sve da stavim , hladiću napitke u vodi ... sail

Kapetan:

--- Citat: Mornar u kanalu  16, 02, 2017, 18:01:02 posle podne ---Hvala svima na predlozima odmah sam zaboravio da mi treba frižider posle posle prvog odgovora . Nemam ja gde to sve da stavim , hladiću napitke u vodi ... sail

--- Kraj citata ---

@Mornar u kanalu
ja sam koristio drugu foru, ima i tema negde na forumu ..
kupio sam za 60tak evra obican, mali, kancelarijski frizider... prepakovao kompresor za 90 stepeni i okrenuo frizider .. u marini sam ga drzao na 220v stalno ukljucenim , a u ledari drzao do vrha napunjeno onim plavim kockama ... kad isplovim drzao je hladnocu po 2 dana bez ukljucivanja ... sat vremena dnevno rada agregata je odrzavalo temepraturu ... tako da razmotri i tako nesto ako imas messta na ladji
Evo ovde sam naveo postupak : http://www.mojaladja.com/forum/index.php?topic=1541.0

@shomysss
ja bih zaobisao ... cena GEL akumulatora je POVOLJNIJA od olovnih ... e sad kako to ...
GEL = 2 EVRA za 1Ah, OLOVNI = 1 EVRO za 1Ah
na prvi pogled duplo skuplje... ali
GEL daje da ga ispraznis do 80% , OLOVNI do 30 %
ili
GEL od 100 Ah daje 80Ah, OLOVNI od 100Ah daje 30Ah... iz cega se vidi da odnos cene i praznjenja debelo ide u korist GEL akumulatora... Ok imaju oni svoje mane , ali i prednosti ...

kole:
Kapetane, ne znam koliko se razumeš u struju, ali mešaš stvari koje se ne mešaju, A, Ah, W i kWh. Te kalkulacije nemaju mnogo smisla.

Kapetan:

--- Citat: kole  16, 02, 2017, 19:45:59 posle podne ---Kapetane, ne znam koliko se razumeš u struju, ali mešaš stvari koje se ne mešaju, A, Ah, W i kWh. Te kalkulacije nemaju mnogo smisla.

--- Kraj citata ---

na sta tacno mislis?

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju