E, ovako treba... > Elektrika

Solarni paneli

<< < (91/161) > >>

zankiki:
E baš ovakav odgovor mi je trebao.

Jer za pare koje kupim 100W mono, mogu da uzmem 140W poly... Pa se razmišljam.

U svakom slučaju je meni dovoljno i 50-60W, ali sam u startu hteo da uzmem duplo jači da ne zafali.
Tako da ako su razlike u proizvedenoj struji 10-20%, a cena 30-40%...

Jedino ne znam za tu dugovečnost koju kapetan spominje?

Kapetan:
mada mozda sacekati i prolece posto u cene u kini trenutno oko 0.5 eur/wattu za mono...
ujedno 100wati mono i poly se razlikuju i u velicini , veci je poly

sto se tice starosti , dosta zavisi od proizvodjaca .... tabela je jasna

inace sad gledam neko poredjenje, i nije 10 % nego 30%, moja greska :
http://www.msbs.net/Exteriors/Solar/MonocrystallineVsPolycrystallineSolarPanels.aspx

i dve recenice mi zapadnu za oko :
1.The minimum lifespan of monocrystalline solar panels is 25 years, but panels can last up to 50 years. Monocrystalline panels have the best conversion efficiency at about 17%.

2.They have a 12% to 12.5% conversion efficiency. misli se na poly

drugim recima mono daju 30% vise struje punjenja ...

i sto se temperature tice :

"Monocrystalline modules suffer lesser reductions in efficiency (from 12% to 15% loss) than polycrystalline (at about 14 to 33% loss)panels"

e sad ta linija je 46 stepeni celzijusa, ok reci ces da su kod jako retke temperature preko 40 stepeni, ali ovde se radi o temperaturi panela koja veruj mi ide i preko 46 stepeni leti ... tako da i to treba uzeti u razmatranje....
po meni mono

poljo:
Ja bi to jos malo istrazio . Malo je to cudno kad sagledas citavu godinu . Mono pravi vise struje ali je mnogo osjetljiviji na temperaturu (sa porastom temperature gubi i do 40 % efikasnosti) i sjenku ( ako pokrije jednu celiju degradira citav red ) . Inace temperatura koja se racuna je ona koja se mjeri na poledjini panela i zna da ide na normalnom ,ljetnem danu a sa malo manjom prozracnoscu i do 80 stepeni C . Apsurd (u mojoj glavi) je da vecu  proizvodnju struje daje panel za vrijeme suncanog dana zimi nego ljeti . Vrijeme takve efikasnosti je krace (duzina osuncanosti) ali je bolja upravo zbog temperature panela .

Kapetan:

--- Citat: poljo  03, 12, 2013, 09:42:26 pre podne ---Ja bi to jos malo istrazio . Malo je to cudno kad sagledas citavu godinu . Mono pravi vise struje ali je mnogo osjetljiviji na temperaturu (sa porastom temperature gubi i do 40 % efikasnosti) i sjenku ( ako pokrije jednu celiju degradira citav red ) . Inace temperatura koja se racuna je ona koja se mjeri na poledjini panela i zna da ide na normalnom ,ljetnem danu a sa malo manjom prozracnoscu i do 80 stepeni C . Apsurd (u mojoj glavi) je da vecu  proizvodnju struje daje panel za vrijeme suncanog dana zimi nego ljeti . Vrijeme takve efikasnosti je krace (duzina osuncanosti) ali je bolja upravo zbog temperature panela .

--- Kraj citata ---

obrnuto poljo .. mono je manje osetljiv na temperaturu

poljo:
Ajd sad ,,,j ga ti ..,.mono -poli multi .ajd sto znam i ovoliko sad jos da znam i koji je nece da pretjerujemo

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju