E, ovako treba... > Elektrika

Solarni paneli

<< < (68/161) > >>

Jazo:

--- Citat: broker975fx  02, 12, 2012, 18:40:55 posle podne ---svaka čast, baš lepa cena, jel su svi rezervisani ili ima nešto na stanju, cena je takva da mi greota ne pojačati postojeći sitem.
Kod mene je 24v imam ploču od poli 240w, vezivanje novog panela vršim isto kao i prvi i to je to je li?

--- Kraj citata ---
Ako več imaš panel od 240 W, 24 V, i verovatno i punjač na12/24 V, nije u redu da stavljaš novi od 12 v koliko je moj panel od 120 W.
Bilo bi bolje onda da staviš recimo dva od 60 W, vezana redno jedan sa drugim, a sa starim panelom da ta dva vežeš paralelno
tako da ti ostane napon od 24 V.
Tako bi sistem pojačao za 3,33 A na 24 V, ili 6,66 A ( nisam uračunao gubitak ) na izlazu punjača, ako ti puni na 12 V.
Osim cene koja je u ovom slučaju 10 eura viša, razlika bi bila u veličini nekih 10 cm dužine, koliko su dva od 60 W ukupno duža.

Jazo:

--- Citat: deda  02, 12, 2012, 18:53:31 posle podne ---Ajd kada si vec postavio cene za panele daj i za reglere i akomulatore recimo !!!

--- Kraj citata ---
Kompletnu planiranu ponudu i orijentacione cene imaš na sajtu www.solarnisistemi.rs.
Uzorci svih tih proizvoda su naručeni, i posle tehničke provere i atesta naručuje se i konkretna količina.
Kompletiranje ponude će biti do kraja aprila.

Kapetan:
malo matematike...

MONO solarni paneli daju maximalnu efikasnost u laboratorijskim uslovima .. i ona se krece oko 15% iskoriscenja po 1 kvm povrsine ... kod POLY je taj koeficijent nesto manji
u komercijalne svrhe se uzima 12% po kvadratu povrsine ...

kako da proverite da li je panel bas to sto se reklamira ... pomnozite X i Y osu panela da biste dobili povrsinu pa onda pomnozite sa 1.2 da biste dobili koliko watti daje...

recimo na Jazovom primeru ...

20 watti panel = 516(L) x350(W)  *1,2 koeficijent = 21.7 watti (1,7 watti vise nego deklarisano)
60 watti panel = 725 (L) x669(W)  * 1,2 koeficijent = 58 watti  (2 watta manje nego deklarisano)

e i sad postaje zanimljivo ...

120 watti panel = 1202 (L) x669(W) *1,2 koeficijent = 96 watti ( 24 watta manje nego deklarisano)
170 watti panel = 1314(L) x992(W) *1,2 koeficijent = 156 watti (14 watti manje nego deklarisano)
230 watti panel = 1650 (L) x992(W) *1,2 koeficijent = 196 watti (34 watta manje nego deklarisano)
250 watti panel = 1956(L) x992(W) *1,2 koeficijent = 234 watta (16 watti manje nego deklarisano)

da bi racunica bila tacnija treba odbiti i margine sa slike

Kapetan:
sad sam proverio i fabriku ....

Prevaru nije napravio clan Jazo vec trgovci koji su formirali laznu fabriku na internetu , ovo je zvanican sajt fabrike : www.dokiosolar.com

ko malo zakopa videce da je DOKIO clan AliBabe (tu se svi kinezi predstavljaju kupcima iz inostranstva ) vise od 3 godine
http://dokio.en.alibaba.com/ 

ali im je sajt registrovan pre dve godine ...

doduse registraciju/vlasnik  je trgovacka firma http://www.chinakangying.com/index.asp koja se bavi preprodajom alata za bastu ... verovatno mogu jos da kopam i nadjem pravog vlasnika ali....

najveci problem za mene u celoj prici i za one koji rade sa kinom jeste da im je Alibaba dala potvrdu za OnSite check sto do sada nisam video ... napreduju kinezi ...

broker975fx:
Dobro brate sta hoćeš da kažeš - uprošćeno, pošto ovako sa davanjem neke vlasničke strukture baš ne kapiram a verujem i drugi.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju