E, ovako treba... > Elektrika
Solarni paneli
Kapetan:
--- Citat: slobodnium 03, 07, 2012, 07:47:31 pre podne ---Stavicu o 4 kvadrata mada mozda je i to malo ipak je tu vekika STRUJA
--- Kraj citata ---
moze i tako !
@zorter bitno da trazi u kvadratima :)
joja:
--- Citat: slobodnium 03, 07, 2012, 07:47:31 pre podne ---Stavicu o 4 kvadrata mada mozda je i to malo ipak je tu vekika STRUJA
--- Kraj citata ---
Zavisi i koliko ti je daleko kontrolor i akumulatori ( sto dalje - deblja zica). Ispod 6 mm po meni, ne bi trebao da ides. Mozda ce ti brzo porasti apetiti sa strujom a paneli su sad bas pojeftinili pa ces dodati jos neki na istu instalaciju...Sad je prilika da napravis instalaciju i da uzmes jaci kontroler... Imaju i negde tablice za izracunavanje potrebnog presaka....ja sam po njima za instalaciju od 8m duzine za solarne ploce 100W pre (4 godine) trebao da stavim 6mm ( cc 7A, struja.)...a stavio sam 10mm...
slobodnium:
Drugar mi izracuna ovako
--------------
80W, 12V to je nešto manje od 7A - a postoji pravilo da bakar valja da provodi oko 1.6A po kvadratnom milimetru.. tako da bi trebao
da staviš najmanje 4.4mm.. pa ti stavi 5 da budeš siguran, a i više neće da smeta :)
----------------
slobodnium:
Znam da sy na stranim sajtovim gde sam kupio plocu nudili 4 kvadrata za nju
Kapetan:
ajmo malo rucnu sa proracunima... napon od panela do kontrolera nije 12v nego 20-23Volta... tek posle kontrolera napon bude 12V...
sto ce reci da je 80watti ispod 4 ampera (80/22V = 3.6 A )
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju