E, ovako treba... > Elektrika
Solarni paneli
Kapetan:
--- Citat: ladjaVlajko 29, 03, 2012, 13:58:47 posle podne ---Da sam ja na tvom mestu, uzeo bih poly bez razmišljanja.
--- Kraj citata ---
a sto poly ?
marke:
"a sto poly"?
To je sad vec razmisljanje eek
ladjaVlajko:
Pa evo ovako ...
Ako površina nije bitna onda otpada prednost mono-a u većoj efikasnosti po kvadratnom metru.
Ako će čovek već da okreće panele prema suncu tokom dana onda otpada prednost mono-a da ima bolje iskorišćenje slabog osvetljenja.
Ako je početna stavka definisana količinom raspoloživih para, ja bih ih pre uložio u nabavku boljeg/efikasnijeg poly-ja nego u prosečan mono. Da se razumemo ... šraf-našraf, metar-na-metar, žica-na-žicu mono od 14% će uvek pokazati bolje performanse od poly-ja od 14%. Ali ovde je poenta da za cenu mono-a od 14% može da se uzme poly od 15% ...
€/kW rules !
Kapetan:
vidi kad se slazem, stim da mora da ih pomera na svakih 15 minuta :)
inace nema prosecnog i boljeg poly ili mono... svi daju iste rezulatte u odnosu na kristalnu strukturu razlike su manje od 4%,
ali ako se ulozi u bolji kontroler e to vec ima smisla...
zeljko_pg:
Dobro je sto je samo mala proizvodnja struje u pitanju, panel, dva, pa sta god da se uzme ne moze se mnogo kiksati. Da je veci broj panela onda bi morali mnogi cinioci da se uzmu u obzir.
Evo jos nekoliko podataka, na koje ste vjerovatno vec nailazili, ali koji govore da ipak se nije jednostavno odluciti sta uzeti. (Racunajuci na vece sisteme od mog planiranog)
Mono panel 1 kwp instalirane snage proizvede godišnje 1500 kwh u Splitu u prosječnoj godini
Poly panel 1 kwp instalirane snage proizvede godišnje 1400 kwh u Splitu u prosječnoj godini
AsiAsi panel 1 kwp instalirane snage proizvede godišnje 1800 kwh u Splitu u prosječnoj godini
Inace, hvala svima na odgovorima.
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju