E, ovako treba... > Majstorije i popravke - Uradi sam..
Drvena paluba
odissej:
Oblaganje spoljnih horizontalnih povrsina ( narocito onih po kojima se hoda) bilo kakvim sperplocama nikako se ne preporucuje iz vise razloga:Pojava raslojavanja pod uticajem vode,snega i UV zracenja.Povrsina takvih ploca je uvek klizavija ma kako one bile tretirane od poda napravljenog od letvica sa fugnama izmedju.
Skora svaki proizvod Sike spomenut u ovoj temi ce vrsiti funkciju "lepka" izmedju drveta i palube jer su takvi spojevi optereceni na pritisak.Vazno je samo dobro pripremiti povrsine naleganja prema uputstvu proizvodjaca.Ono sto svakako treba izbeci je spreciti prodor vode izmedju palube i drveta,jer se tu voda zadrzava i neminovno ostecuje i drvo i palubu,vremenom.Treba izbegavati lepljenje vecih povrsina drvenih ploca jer ono radi i kad plovilo miruje,a narocito kad se krece.Zato se kombinacija letvica i elasticnih fugni pokazala kao nezamenljiva.Osim sto je najbolje resenje,ono je i najskuplje,ali i najlepse. :)
broker975fx:
Posle nekih fiks ideja i kombinacija sa letvicama presvučenim epoksijem našao sam korektno drvo za oblaganje krmene platforme. Relativno povoljno sam došao u posed par kvadrata letvica od Iroka za koga kažu da je prva alternativa tikovini. Daske su kod stolara nasečene na potrebnu širinu od 4 cm, napravljeni su modeli po kojima sam dok je napolju padala kiša lagano i ugrubo bonsekom iskrojio letvice. Danas sam bio u nabavci potrebnog materijala, acetona, sika prajmera 290 dc, sikaflexa 290dc i lepka 298. Sutra idem da lepim pa ćemo videti šta će ispasti :dance:
broker975fx:
Juče zalepio letvice - lepak stvarno odličan i lak za rad a razmazuje se špahlom, počinje da deluje za oko sat. Napravio sam ipak grešku jer nisam postavio barem par fiksnih distancera pa su neke letvice pomalo pobegle ali bože moj :). Danas počeo sa fugnovanjem i na pola prve polovine pukne mi pištolj. Onda sam morao cele kobasice da istresam i da ih špahlicom ubacujem u kanale jer sam već započeo proceduru. Sve u svemu zasrah i sebe i brod i okolinu ovom masom i potroši duplu količinu materijala pa sutra moram da dokupim kobasicu ili dve. Pzajmio sam ovaj put profi pištolj pa se nadam da će biti manje muke :skull:. Sutra kada se ovo što sam danas uradio stegene ide brušenje patosa i fugni i mazanje ovog dela tikovim uljem i to bi trebalo da je to to. Meni lepo izgleda ali realno bez razložno cimanje
Kapetan:
ko da sam ja radio :sorry:
cekaj dan dva da se stegne pa onda slajfuj nemoj da krene da razmazuje
broker975fx:
--- Citat: Kapetan 27, 05, 2010, 23:08:37 posle podne ---ko da sam ja radio :sorry:
cekaj dan dva da se stegne pa onda slajfuj nemoj da krene da razmazuje
--- Kraj citata ---
Kažu da posle 24h može da se brusi - ne bi trebalo da se razmazuje
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju