Nautika opšta... > Regate, druženja, susreti...

88. Kanal

<< < (7/12) > >>

ganesha:
Proverite samo da 88 kanal nije simplex kao i vecina kanala na Marine band-u i pravim marine stanicama, ja sam imao isti problem da cujem ostale a oni mene ne dok nisam proverio u uputstvu koji su duplex kanali.

Kapetan:
simplex ? duplex?
aj please objasni sta tacno to znaci, cujemo se preko 88 bez problema kada smo pored stanica :)

ganesha:
Po internacionalnom rasporedu frekvencija za razgovore brod-brod, brod-obala,kapetanija mogu se koristiti samo
sledeci simplex kanali 6,8,9,10,11,12,13,14,15,16,17,67,68,69,71,72,73,74,77 ostali su blokirani da ti emitujes na njima ako imas regularnu marine band stanicu.

ganesha:
kanal koji koristite je predpostavljam USA band tj 157.425 MHz i koristi se samo u americi. Neke stanice su opremljene prekidacem USA/INT pa se zato mogu cuti pojedinci koji to imaju

SALE NB:
Kod nas kanal 88. duplex nije u upotrebi, zato su naši domaći rekoplovci počeli da koriste kanal 88 simplex (157.425) u sopstvenoj režiji.
Nije to baš legalno, ali pošto taj kanal ama baš niko ne koristi, niko se ni ne buni.
Naravno, one stanice koje imaju podešen 88. duplex, mogu samo da šalju, ali neće čuti druge učesnike, pošto im je prijem podešen na 162.025.
Na većini novih stanica, to nije problem podesiti. Na starim stanicama sa kristalima se moraju menjati kristali- jeftinije je uzeti novu stanicu.
88. simplex je, koliko je meni poznato, internacionalni kanal, a ne USA.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju