Nautika opšta... > Ono što niste znali...
Mihailo Petrovic Alas
Kapetan:
http://www.mojaladja.com/index.php?option=com_content&view=article&id=377:mihailo-petrovi-alas&catid=2:razni-tekstovi
U textu se pominju sledeca zvanja:
Ribarski Segrt
Ribarski Kalfa
Ribarski Majstor
Ima li ikoga medju nama a da zna kako se napredovalo kroz ove stepenove ?
LSI:
--- Citat: Kapetan 26, 02, 2010, 18:46:15 posle podne ---http://www.mojaladja.com/index.php?option=com_content&view=article&id=377:mihailo-petrovi-alas&catid=2:razni-tekstovi
U textu se pominju sledeca zvanja:
Ribarski Segrt
Ribarski Kalfa
Ribarski Majstor
Ima li ikoga medju nama a da zna kako se napredovalo kroz ove stepenove ?
--- Kraj citata ---
Kako god, ali meni se čini da ima nas koji ćemo doživotno ostati šegrti (kao Žika Pantić - mladji referent).
mossi:
--- Citat: Wikipedia ---Из Википедије, слободне енциклопедије
Михаило Петровић Алас
Михаило Петровић Алас (1868-1943), математичар, професор Београдског универзитета, академик Српске краљевске академије и алас.
Бавио се рибарством, отуда и његов надимак Алас. Још 1882. постаје рибарски шегрт, 1888. рибарски калфа, а 1895. полаже испит за рибарског мајстора. Учествовао је доношењу првог „Закона о слатководном риболову“ на језерима и рекама Србије 1898. године. На међународној изложби у Торину 1911. добија златну медаљу за изложене експонате из рибарства. Рекордан улов је имао 1912. када је уловио сома од 120 kg.
--- Kraj citata ---
Sa 14 postaje ŠEGRT, sa 20 godina postaje KALFA, a verovatno usled obaveza tek sa 27 polaže za majstora.
A mi bi sa 2-3 godine na vodi da postanemo AKADEMICI NAUTIKE!
:nono:
......................................
Kad za koji dan odem u Apatin, slikaću jednu ribarsku kafanu sa starim fotografijama starih ribara.
Jako interesantno i lepo!
Kapetan:
ranije se znao neki red... mislim da zvanja nemaju veze sa godinama , mora tu da je postojao neki ispit.. u Bosni se sada polaze ribolovni ispit pre dozvole ... posto ce ga najverovatnije uvesti i u Srbiji , lepo bi bilo da nadjemo negde ta pravila procedure i slicno da na ministri ne izmisljaju ... a ujedno to je predivna lektira za svakog od nas...
mossi:
Deca su se upisivala na zanat i davala majstoru na obuku, a ispiti su se verovatno polagali u nekoj zanatskoj školi!
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
Idi na punu verziju