E, ovako treba... > Elektro motori u nautici i ...
Elektro Motori na nasim plovilima
ladjaVlajko:
Dule sve zavisi za kakav čamac i za kakav režim plovidbe. I zavisi od vrste motora - nije svaki električni motor isti. Snaga motora (u ovom slučaju 4 kW) ti uopšte ne garantuje da će motor biti sposoban da razvije potreban moment kako bi mogao lepo da vrti elisu.
Lično nemam nikakvih praktičnih iskustava ali po onome što vidim da se ugrađuje u inostranstvu, to su gotovo isključivo motori tipa "axial flux" i/ili "brushless permanent magnet". Kada bih ja trebao da kupim motor, pogledao bih http://www.lmcltd.net ili http://www.agnimotors.com. Ništa drugo.
Inače "4 kv 24 wolti" treba da stoji "4 kw 24 volti". Prodavac je verovatno polupismen.
Zoran:
Dule
Mislim da bi o ugradnji elektromotora trebao da razgovaras sa nekim inzinjerom
iz GSP-a.Oni to koriste na tramvajima i trolejbusima.Verovatno se mnogo vise ra- zumeju od nas.Po meni je bitan i momenat sile pri malim brzinama,odnosno okre- tanju motora.Vrlo interesantna tema.Recimo ja nisam znao da tramvaj ima motor na svakoj osovini.
ladjaVlajko:
Axial flux motori sa permanentnim magnetima imaju veliki moment (koji ne zavisi od brzine) i veliku efikasnost. Mislim da po ova dva kriterijuma (moment sile i efikasnost), ne postoji druga vrsta električnih motora koja je bolja.
Dule, pogledaj ona dva linka koja sam poslao u prošlom odgovoru i ako ti se sviđa kontaktiraj ljude.
ladjaVlajko:
Režim rada elektromotora koji pogoni vozilo i brod nije isti.
Kod vozila je najveći problem pokretanje što zahteva od motora da mora biti sposoban da obezbedi veliki momenat pri malim brzinama. Kada vozilo dostigne određenu brzinu, momenat i snaga koji su potrebni za njeno održavanje su relativno mali, daleko manji od onih koji su potrebni za pokretanje.
Kod broda je upravo obrnuto. Kod pokretanja broda kada se elisa vrti malom brzinom, moment je veoma mali a kada postigne veću brzinu, moment i snaga su daleko veći.
Edit: Ko ne veruje neka proba da pogura vozilo i brod iste težine pa će videti.
Kapetan:
da vadim motore ne znam al da slikam i da sve propratim video kamerom i slikama a posle prezentujem ovde apsolutno mogu :good:
mogi da se zaprljam ako zapne negde :)
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju