E, ovako treba... > Elektro motori u nautici i ...

Elektro Motori na nasim plovilima

<< < (34/43) > >>

Kapetan:

--- Citat: ljubac  02, 09, 2010, 00:33:51 pre podne ---1,9 kg 15kw 2k€

--- Kraj citata ---

nije dzabe al ne mogu da verujem da je tako lak

Vuk:
Čak mislim da nije pogodan za ugradnju na plovilo iz razloga velikih obrtaja! Motor jednosmerne struje ima največi moment na malim obrtajuma i tada je potrošnja struje mala. Dule je čini mi se uzeo motore od 1400 obrtaja ako ne grešim. Setite se malih motorića iz dečijih igračaka, kada ga priključite na bateriju u počne da se vrti pa prstima pokušate da ga zaustavite najlakše ćete ga zaustaviti kada vrti na maksimumu jer mu je moment mali. Kasnije sve više je potrebno stiskati prstima rotor da bi ste ga zaustavili i na kraju ga jedva zaustavite ili ne, baš iz razloga što mi je OM največi na niskim obrtajima. Tako ako birate el. motor za brod ili čamac neka bude sa manjim obrtajuma. Upravo iz ovog razloga se koriste dizel-električne lokomotive tj pogon je el. motor jer u startu imaju ogroman vućni moment koji dezel motor nema.
Od prilike je tako imate ovde par dijagrama pa pogledajte http://lancet.mit.edu/motors/motors3.html#torque

Vuk:
http://www.limundo.com/kupovina/Masine-i-Alati/Elektronika/punjac-za-elektroviljuskare-48V-50A/1662515

ljubac:

--- Citat: Vuk  02, 09, 2010, 18:07:25 posle podne ---Čak mislim da nije pogodan za ugradnju na plovilo iz razloga velikih obrtaja! Motor jednosmerne struje ima največi moment na malim obrtajuma i tada je potrošnja struje mala. Dule je čini mi se uzeo motore od 1400 obrtaja ako ne grešim. Setite se malih motorića iz dečijih igračaka, kada ga priključite na bateriju u počne da se vrti pa prstima pokušate da ga zaustavite najlakše ćete ga zaustaviti kada vrti na maksimumu jer mu je moment mali. Kasnije sve više je potrebno stiskati prstima rotor da bi ste ga zaustavili i na kraju ga jedva zaustavite ili ne, baš iz razloga što mi je OM največi na niskim obrtajima. Tako ako birate el. motor za brod ili čamac neka bude sa manjim obrtajuma. Upravo iz ovog razloga se koriste dizel-električne lokomotive tj pogon je el. motor jer u startu imaju ogroman vućni moment koji dezel motor nema.
Od prilike je tako imate ovde par dijagrama pa pogledajte http://lancet.mit.edu/motors/motors3.html#torque

--- Kraj citata ---

pogrešno poredjenje sa malim motorima pa i ono nije baš tako.Pogrešna je i tvrdnja da je najveći OM pri malim obrtajima.OM zavisi od mnogo drugih stvari.Mrzi me da o tome pišem.
Pravu stvar si napisao poredjenjem sa dizel-električnim lokomotivama.Tačno je da u startu elektromotori imaju najveći OM iz prostog razloga što tada elektromotor povlači najviše struje iz sistema a jedan od bitnijih parametara za OM je i jačina struje.

Ja recimo mislim da je baš motor sa velikim brojem obrtaja pogodniji.Kao ovaj koji se vrti na mislim 10000 obr/min.
Odgovarajućim prenosom(redukcijom) od recimo 1/10 mislim da bi snaga bila ohohho.Čak i po cenu od par KW gubitaka na prenosu

marke:
Zavisi da li je ruski motor.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju