E, ovako treba... > Tehnike i saveti...
Postupak kod nailaska oluje
LSI:
--- Citat: Kapetan 12, 02, 2010, 13:36:57 posle podne ---
--- Citat: Misha D 12, 02, 2010, 13:23:03 posle podne ---Plovicemo zajedno, bicemo mozda privezani jedno za drugo tokom druzenja, ali voleo bih da sada svi imamo dogovor i pravilo: kada pocne oluja svi se razvezujemo, plovimo sto dalje od obale, udaljavamo se sto vise jedni od drugih i uzivamo u ljuljuskanju.
--- Kraj citata ---
sve to zavisi od broda do broda... siklje na obalu V korita na vodu ..... a sta sa tabanasima ?
ujedno jos jedno pitanje koje je mozda glupo al pitacu ga da bih bio siguran :)
Da li talasi dolazi iz pravca vetra ? to jest da li ako zabacimo sidro i vetar nas zanese u svom pravcu, da li smo onda postavljeni pod 90 stepeni u odnosu na talase ?
--- Kraj citata ---
Kapetane, odgovor na to pitanje nije ni malo jednostavan.
Mislim da to pre svega zavisi od toga da li vetar duva u smeru vodene struje ili u obrnutom ili pod nekim uglom.
Tako može da se desi da se smer struje i vetra poklapaju.
AKo se baci sidro, čamac će se postaviti paralelno sa strujom i pramcem na suprot vetru.
Ako je smer vetra suprotan struji, onda u obzir treba uzeti i snagu matice i jačinu vetra.
Od toga zavisi da li će se čamac okrenuti na sidru i postaviti uzvodno ili će ostati nizvodno ili pod nekim uglom koji će biti direktno zavisan od ovih sila i sopstvene težine i oblika...
I td.
Možda neko ima više iskustva iz prakse ali kao što rekoh, mislim da je teško dati kratak i ispravan odgovor.
deda:
Evo i mojiih iskustava:
Uparen(vezan za drugi camac)po nevremenu nikad i ni pod kojim uslovima!!Zamalo da ode glava zbog samouverenosti kolege!Nije on kriv nego ja sto nisam bio odlucniji u zelji da se razvezemo!
Ako sam vezan uz obalu i imam dovoljno vremena,pojacavam vezove dodatnim konopcima i zatvaram tendu!!
Ako sam u voznji pokusavam da pristanem uz obalu na prvom mestu koje daje mogucnost za brzo obezbedjivanje camca!
Moje osnovno pravilo na vodi,kada je nevreme u pitanju, je: ne izazivati sudbinu i ne razmisljati u stilu "nije to nista''!
deda:
Kapetan:
"Da li talasi dolazi iz pravca vetra ? to jest da li ako zabacimo sidro i vetar nas zanese u svom pravcu, da li smo onda postavljeni pod 90 stepeni u odnosu na talase?"
Kapetane,mnogo puta sam doziveo da jednostavno ne znas odakle dolaze talasi!Lome i udaraju sa svih strana,kratki,nepravilni bez nekog odredjenog ritma da bi mogao da im pariras!
busa2:
deda slazem se u potpunosti sa tobom svaka situacija zna da bude prica za sebe i lako je V koritu sa jakim motorom( to podrazumeva jak motor srazmerno spram camca ) da se probija kroz talase poenta price su tabanasi sa slabijim motorima .
Misha D:
--- Citat: Dule 12, 02, 2010, 20:33:24 posle podne ---Mišo, ti slobodno gas kao što sam već jednom i rekao. Ali ako se približava mrak, ili je toliko oblačno da se ništa ne vidi i nesigurno je onda samo obori sidro i skuvaj kaficu. Tako sam ja radio. Skuvao sam kafu,upalio računar i dopisivao se sa članovima foruma dok je okolo tutnjalo, sevalo, grmelo i penilo se od talasa.
--- Kraj citata ---
Ovo je pravi odgovor na dva moja pitanja: 1. sta raditi kada je oluja danju
2. sta raditi kada je oluja nocu
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju