E, ovako treba... > Brodski motori
Vanbrodski , Z-noga, Osovinski vod
Kapetan:
Kad god razmisljamo o buducem plovilu uvek se u nama pokrece isto pitanje ... kakav motorni pogon staviti ...
po mom misljenju
1 Vanbrodski
2 Z-noga
.
.
10 Osovinski vod
kakva su vasa misnja o ovome ? namerno sam stavio na 10to mesto osovinski vod jer mislim da je suvise komplikovan za ugradnju , pa zezanje sa majstorima , i nepristupacan propeler...
captjerry:
isto misljenje..maa se uvek dvoumim koga na prvo, Z ili vanbrodski...ali ne po komplikovanosti ugradnje, to jednom uradis i gotovo, vec zbog samog odrzavanja...unutrasnji motor sa Z nogom je, po meni, najbolji spoj izmedju brodskog i vanbrodskog motora...
-imas odlicno upravljanje i pri maloj brzini ( kod linijskog propulzionog sistema / sto ti zoves osovinski vod / sa povecanjem brzine dobijas upravljivost),
-nema izboja propelera, koji se posebno osetu u voznji po krmi
- i imas trim noge...
sa z nogom mozes da vozis dizela i uzivas u tom zvuku bez zujanja i naravno maloj potrosnji...ali vanbrodski u slucaju kvara za 5 min otkacis i odneses kod majstora ( ja vec 3 puta za mesec dana, ne zbog ozbiljnog kavara vec zbog loseg majstora)
tule:
mala korekcija,
Mada je kod nas uobicajen izraz "osovinski vod" mislim da je precizniji naziv "vod vratila" ,buduci da snagu prenosi vratilo,
Профа:
Капетане питање је занимљиво, ствар укуса а прије свега условљено је можда величином пловила.Чини ми се да све озбиљније фирме користе навод бр.10. Зар се не изгледа мало смијешно на лађу од 15 м ставити ванбродски мотор ? З - нога може да прође али ванбродски не бих рекао. За мања пловила има смисла.
captjerry:
--- Citat: Профа 01, 02, 2010, 02:17:20 pre podne ---Капетане питање је занимљиво, ствар укуса а прије свега условљено је можда величином пловила.Чини ми се да све озбиљније фирме користе навод бр.10. Зар се не изгледа мало смијешно на лађу од 15 м ставити ванбродски мотор ? З - нога може да прође али ванброски не бих рекао. За мања пловила има смисла.
--- Kraj citata ---
vidis, kad sam procitao kap post,prvo mi je pao na pamet brodic oko 8m duzine...ne znam zasto...upravu si...
cesto cujem polemike o tome sta je bolje, najcesce za brodice te duzine, verovatno zbog prostora i zbog toga sto sa Z nogom motor ide skroz na krmu i ne smeta a vanbrdoski eliminise kaljuzu pa nema sta da smrdi u kabini...i verovatno to i jeste stvar ukusa ...
--- Citat: Mali od palube 01, 02, 2010, 02:05:36 pre podne ---krsti ga kako god hoces ali je osovinski vod najpouzdaniji pogon kod brodova,sta je sa camcima to neznam.Sve osim osovinskog voda je izuzetno rizicno i podlozno velikom broju kvarova.
--- Kraj citata ---
i tu se slazem, sto jednostavnije to bolje, ali kad pogledas retko ko danas koristi obicno prednje jedro, uglavnom rol a mehanizam ume da zakaze kad ti najmanje treba (i pri tom je materijal isti za flok, genovu...dok se kod starih razlikuje sa promenom jedra ali to sad nije ni bitno)...isto je i sa glavnim...na jedrilice se odavno ugradjuje S propulzioni sistem samo je on kod nas redak, verovatno zbog cene...
ja iskreno volim osecaj upravljanja motorom sa osovniskim vodom, ali kad bih ugradjivao na svoj brodic (recimo oko 8-9m) mislim da bih razmislio o drugim opcijama...
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
Idi na punu verziju