E, ovako treba... > Majstorije i popravke - Uradi sam..

Komore na brodu, pritisak

<< < (6/7) > >>

busa2:
teoriju neznam ali znam da za dobar i kvalitetan camac treba prvo dobar projekat,zatim da se pridrzavas normi iz projekta u smislu kvalitet lima ,kvalitetan postupak varenja -elektroda,odredjena ojacanja ,kvalitet  flahova ili vinkli,kvalitetan majstor ,otezanja rasporeda po projektu ......itd toga kod nas nigde nisam video.I pored toga imam druga  koji je napravio brod 11x 3m  1984 god, jos ga naravno ima i vozi , na 20 godina je promenio lim u tabanu a naravno svake 3 godine  sredjuje korito(smirglanje-farbanje).koji mi upravo uvek zapusi usta sa mojim pricama o majstoriama i nekim kvalitetnim materijalom i radovima sa recenicom :OTISAO NA STOVARISTE ,KUPIO LIM, RAKAO TECI HOCU TE DIMENZIJE,TECA SE ZEZAO GODINU DANA IETO SAMO GA FARBAJ NA 3 GOD I VOZI.JA KAO POSRAN.TAKO DA PONAVLJAM SVATA MATEMATIKA I PRORACUNI SU SUPER ALI MI SMO SRBI. 

Barba:

--- Citat: marke  13, 01, 2010, 21:24:56 posle podne ---Nekoliko teoriskih gresaka:

2. "U slucaju da su komore hermetcki zatvorene (sto nije slucaj kod dirizabla) i da nisu elasticne (sto je slucaj kod decijeg balona), sabijanjem vazduha (grejanjem ili komprimovanjem) zapremina bi bila konstantna ali bi vise mase vazduha uterali u tu istu zapreminu, pa bi gustina bila veca tj. ta komora bi fizicki bila teza od vazdusne komore sa atmosferskim pritiskom i dobili bi zapravo efekat tezeg korita." 

Ako zagrevate hermeticki zatvorenu komoru vazduh koji je vec u njoj nece biti ni laksi ni redji ni tezi vec samo topliji i pod vecim pritiskom dok se ne ohladi. (Ne moze da udje jos vazduha jer kao sto je podvuceno hermeticki je zatvorena komora.)
Medjutim ako zagrejete otvorenu komoru pa je brzo zatvorite onda ce biti razredjen (jer se pri zagrevanju razredjuje a ima gde da izadje). Kad se ohladi ne moze da udje jos vazduha pa ostaje razredjen i samim tim laksi.
Ako se probije komora sa razredjenim vazduhom, usisace vodu da se izjednaci pritisak.

3. "A da li bi se nesto dobilo sa 30 kg vakuma?"

Apsolutni vakuum ne postoji ali kad bi postojao u njemu ne bi bilo cestica pa ni tezine.
Tako da 30 kg vakuuma ne postoji.

--- Kraj citata ---

Marke ja sam pricao o formiranju komore u kojoj bi imali sabijen vazduh, time je otvorena tema,  tj, komoru u kojoj bi imali vecu masu vazduha u istoj zapremini nego u slucaju vazdusne komore pod atm. pritiskom, ne bitno na nacin kako bi to izveli, a ne o grejanju vec zatvorene komore.

Grejanje otvorene komore pa zarobljavanje tog toplog vazduha u komori je u principu vakumiranje komore. 

Sto se vakuma tice verovatno nisi primetio onog smajlija na kraju. Mada istina, zivimo u zemlji u kojoj nista ima neku tezinu.  :) 

marke:
Sve ove teorije o pritisku u komorama nemaju uticaja na uzgon komora posto je vazduh specificno daleko laksi od vode pa su razlike u uzgonu minimalne a uzgred sa povecanjem pritiska u komorama povecava se i tezina komora pa je camac tezi u vise gazi.
Dobar primer je plinska boca: kad je gas u njoj pod pritiskom teska je 12 -15kg a prazna t.j. sa plinom na atmosferskom pritisku samo par kilograma, naravno da dublje gazi u vodi puna nego prazna. Znaci povecanje pritiska u komori je nepotrebno i stetno jer se komora izlaze naprezanju a efekat je negativan iako zanemarljiv. 

Barba:
Evo, dodjosmo zajednickim snagama do primene principa hot air baloon-a na camce. Ideja koju je dao Sale jeste primenjiva i moze se prostim zagrevanjem hermetiki zatvorene komore dobiti efekat lakseg korita, a da bi se to ostvarilo potrebno je da komora na sebi ima check ventil.
Steta je samo sto je Marke u pravu i sto da bi efekat citave budzevine bio zanemarljiv.

Komore na pasari su punjene nekom, ja bih rekao, ocvrslom penom braonkaste boje, koja je tvrdja od stiropora,a mislim i da je laksa (mozda je to i subjektivni dojam). Lako se sece nozem i iritira ruke na dodir, tj ostaju sitne iglice u kozi.     

Kapetan:
isti materijal i je na narvalu ... i u dodiru sa naftom postaje sundjerast to jest pocne da se raspada...

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju