Nautika opšta... > EKOLOGIJA

Plastična ambalaža

(1/11) > >>

Dule:
Ja na ovu temu ne mogu da postavim ni jednu sliku.
Uvek sam se trudio da prilikom fotografisanja izbegnem flaše koje plivaju, gomile smeća... To je bilo teško ispuniti jer nema ni jednog grma na Dunavu  bez plastične flaše ili više njih. Po plastičnim flašama možete videti prethodni vodostaj. Sve drugo nekako priroda upije u sebe i ne odudara toliko. Neki limeni ili drveni predmet se uklopi u okolinu, ne "bodu oči", ali plastične flaše... Njihovu upotrebu bi definitivno trebalo zabraniti. Mnogi kažu da postoje i opasnije stvari, samo mi ih ne vidimo a da ove koje vidimo nisu otrovne i opasne.
Izvor tih flaša nisu nesavesni nautičari. Krive su lokalne deponije i vetar koji ih sa njih raznosi a dunav lepo skuplja i taloži u priobalju. Za koju godinu hodaćemo po slojuflaša. Najtužnije je to što je iste lako reciklirati. Lako ih je i sakupiti. Za mesec dana bi sve bile pokupljene da neko počne sa otkupom i nekom razumnom (stimulativnom) cenom. Možda bi i ribokradice sa ribe prešle na plastične flaše. :)
Dodjete sa porodicom u "nedirnutu" divljinu daleko od civilizacije, sednete na obalu pogledate u vodu i... eto je, i tu je ta neuništiva čuvarka ljudskih zadovoljstava sa znakom lava ili zdrave vode.

zorter:
Ja radim u komunalnom preduzecu u Šapcu i moja sluzba redovno ali samo u prolece čisti obale Save od prljavštine a najviše od plastičnih flaša.A po gradu imamo kontejnere za skupljanje istih.Kad se nakupi neka veća količina dolazi neko po njih i nosi ih na reciklažu.Raspitaću se koja firma otkupljuje i radi reciklažu pa ću ostavim ovde. A taj što je ostavio balu presovanih flaša niti otkupljuje niti radi mašine već je nekom spalo s kamiona pa je postavio vidno nadajući se da će ponovo proći i videti pa uzeti.Tako se to radi.

captjerry:
Za akciju obezbedjujemo balirku koja dolazi na dogovoreno mesto istovara, balira i odvozi...
Mi smo prvih godinu dana rada skupljali flase (dok su nam se svi sa obale smejali) ali nismo znali sta s njima...pokusao sam sa agencijom za reciklazu da napravim neki dil u smislu da sa postave kontejner za PVC ali  me uputili na gradsku cistocu, kazu oni zaduzenu za skupljanje pa njima prosledjuju...ja sa njima ni preko veza nisam uspeo nista da uradim...i opet, probao nesto sa gradom - ma jok, kao da Dunav i Sava teku Milanom a ne BG-om...i tako flase zavrsavale u kontejneru...

budens72:
Ne znam da li imam pravu informaciju,ali negde sam čuo da su u Hrvatskoj počeli da otkupljuju plastičnu ambalažu i da je od tada retko naći plastičnu flašu bilo gde u prirodi. Ne znam da li je istina ,ali se nadam da će i kod nas uskoro neko početi da otkupjuje... Mislim da bi za mesec dana sve bilo čisto... :dance1:

Kapetan:

--- Citat: budens72  03, 02, 2009, 22:55:19 posle podne ---Ne znam da li imam pravu informaciju,ali negde sam čuo da su u Hrvatskoj počeli da otkupljuju plastičnu ambalažu i da je od tada retko naći plastičnu flašu bilo gde u prirodi. Ne znam da li je istina ,ali se nadam da će i kod nas uskoro neko početi da otkupjuje... Mislim da bi za mesec dana sve bilo čisto... :dance1:

--- Kraj citata ---

bane ko ono bese otkupljuje flase u mldenovcu ?
\

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju