napravio sam novu temu ...
ajd emalo oko tog povrata PDV-a koja je procedura... da li mora Horgos ili moze Na Kelebiji (manja guzva)
ja planiram da idem recimo oko 21 22 23 , ako hoce jos neko javljajte se da se organizujemo pa da idemo zajedno ...
Pdv može svako da dobije nazad ko nije državljanin evropske unije i nema stalni boravak u eu.U prodavnicama treba da tražiš formular za AFA kako oni kazu i to mora da overi Mađarski carinik na granici da je roba izašla iz eu.Nažalost Mađari su izmislili poseban red na granicu za AFA i tamo moraš malo da čekaš mada ja mislim da se to isplati jer za sat - dva čovek može da ima jako dobru satnicu.Granica svejedno koja je mislim da ne vredi preći na Kelebiju jer to traje oko 60-75 minuta (mislim ako hoćeš da se vratiš na autoput)- provereno već ni ja neznam koliko puta :
:
Puno puta pitaju zašto se ne dobije nazad 25% ako je porez 25% ,razlog je :
Roba ima neto vrednost 80000 ft +AFA (pdv) 25 % = 100000 ft
Ako od bruto 100000 hoćemo da izračunamo neto treba oduzimati 20 % i to je opet 80000.
Ovo je sve tačno ali treba imati na umu i sledeće:
Kada stignete na granicu sa overenim AFA papirom i javite se carinicima, onda vam predstoji procedura koju morate da obavite, a to je da sastavite izvoznu carinsku deklaraciju.
To radi špediter na granici i to nešto košta (zaboravio sam koliko - dugo nisam ništa kupovao u Madjarskoj!). Ranije nisu znali (ili nisu hteli da znaju srpski), pa je sporazumevanje išlo vrlo teško.
U zavisnosti od toga koliko artikala ste kupili, ta procedura može da se otegne. To prvenstveno zavisi od toga koliko različitih artikala ste kupili jer nisu svi možda iz istog tarifnog broja, pa dok špediter utvrdi tarifne brojeve za svaki artikal i sastavi deklaraciju... ja sam jednom prilikom čekao više od 3 sata. A za to vreme možete da stignete do Beograda.
I da, i kod njih ima raznih stopa poreza za razne kategorije artikala, tako da nemojte u startu računati na tih 25% u odnosu na iznos računa!