E, ovako treba... > Restauracije
Kako da Ružno pače postane Labud - prepravke čamca od aluminijuma
njegos68:
--- Citat: busa2 10, 05, 2011, 22:22:40 posle podne ---wash praimer ceka !
--- Kraj citata ---
:lol: samo da mu ne istekne rok kako je krenulo
kemppi:
Zavarivanje Aluminijuma i Magnezijuma u Tig postupku zahteva veliku vestinu zavarivaca,jeste tesko,ali ne i neizvodljivo,najslicnije je Oxy-acetilenskom(autogenom) zavarivanju.U tig postupku je najlakse dobiti nepropusan spoj.
Mig postupak je daleko produktivniji,ali su i greske ceste(poroznost,prsline,nalepljivanje),ali im je zajednicko sto zahtevaju veliko predznanje,pa je najbolje ici na neki kurs zavarivanja.
Zavarivanje aluminijuma i celika ne moze da se poredi,laik moze da zavari celik u mig-mag(CO2)postupku posle obuke od pola sata.Nije neki bauk ni privariti aluminijum da drzi,ali da bi se dobio nepropusan spoj bez naprslina i poroznosti je tesko u bilo kom postupku,jer je aluminijum sklon naprslinama i poroznosti u ZUT-u a kod brodogradnje je to izuzetno vazno,jer pri dinamickom opterecenju pukotina krece od naprsline.
Zavarivanje jeste nauka,a neki procesi koji se desavaju u elektricnom luku,ni danas naucno nisu u potpunosti dokazani.
SALE NB:
Ne znam koliko ste upoznati sa homeopatijom. To je moderna verzija medicine, koja se bazira na zakonima kvantne fizike.
Ako nekog homeopatu pitaš kako to funkcioniše, dobićeš odgovor da je kuglica šećera ili par kapljica vode koje dobiješ kao lek, naelektrisano energetskim zapisom leka,i još mnogo sličnog bla, bla , truć. Ako nastaviš da zapitkuješ, shvatićeš da nemaju pojma. Ipak, homeopatija je najefikasniji i najzdraviji način lečenja, i taj homeopata će rešiti i tvoj zdravstveni problem na najbolji mogući način.
Poenta cele priče jeste da ne moraš da budeš kvantni fizičar da bi bio dobar homeopata!
Slično je sa zavarivanjem, u pitanju je obična tehnika, ništa više. Nije potrebno da znaš sve procese u električnom luku, bitno je da primeniš jednostavnu tehniku, i ti procesi će se odvijati u željenom pravcu.
Otprilike ista stvar kao kad gađaš pravilan odnos smole i učvršćivača, o tome ovisi kvalitet plastike.
Svaki plastičar će ti izvesti "nauku" od toga! :taunt:
LSI:
Vidim ja da ste rešili da od priče o prepravkama jednog malog čamca od aluminijuma napravite debatu koja će morati na arbitražu u akademiji nauka.
A stvar je mnogo jednostavnija.
Zoran će ili uspeti ili neće uspeti da uradi to što je naumio.
Ako uspe - dobro.
Ako ne supe - pa, videćemo šta ćemo onda.
A ja dotle radim druge stvari.
Posle kupljene glave upravljača i nove sajle daljinske komande, juče sam uspeo da nadjem i kupim anlaser i ostale potrebne sitnice za ugradnju na Evinruda. Sa majstorom dogovoreno da se instalacija izvede krajem sledeće nedelje. Kad čamac bude gotov sledi instalacija paljenja na dugme.
Imao sam u planu da kupim jednu malu Hondicu od 2 KS i da je koristim kao pomoćni motor, a možda i kao glavni na regati zbog male brzine kretanja grupe ali juče sam obavešten da je prodata... Ostaje da se realizuje kasnije.
Još uvek pokušavam da nadjem jednoručnu komandu gasa i menjača.
Ali ne jednu od onih glomaznih - video sam u katalogu da ima nekih koje su dimenzija malo većih od šake; deluju lepo i verujem da bi na mom malom čamcu to izgledalo mnogo lepše. Problem je što sam čuo da su skupe k'o djavo. Ako ne nadjem neku po ceni do stotinak evra, vratiću na čamac ovu staru, dvoručnu, Džonsonovu, koju sada imam i samo ću prilagoditi dužine sajli novim dimenzijama čamca.
Da skratim - ja sve ovo nabavljam jer verujem da će Zoran i pored svih vaših komentara uspeti da izvede radove koje smo planirali.
Koliko sam obavešten, Zoran je u toku jučerašnjeg dana kupio table aluminijuma i ako bude sreće danas/sutra mogao bi da počne da kroji i vari nastavak čamca.
Zorane, nado moja, obraduj na sve novim informacijama! Ne dozvoli više da se nastavljaju ove rasprave!
I molim te, nemoj da se odaš alkoholizmu trudeći se da ispiješ sva ona piva koja će platiti "neverne Tome"!
SALE NB:
Evo malo municije za raspravu! :taunt:
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju