Nautika opšta... > Nemar i bahatost na vodi
malo ludovanja :P:O
Kapetan:
ne bih se ja pouzdao u to :) jes da nije puklo zrcalo al vredi videti
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=iSiCL9J09lw[/youtube]
BOKAC:
--- Citat: Dule 29, 11, 2009, 23:23:18 posle podne ---E baš ste stručnjaci, nema šta :)
Samo je momak srčan i iskusan. Ja sam ovako mogao i Petru da propnem kad god sam hteo. Još ako su talasi... kad čamac počne da se diže naglo daš gas i to je to. Propne se i izleti iz vode. Onda naglo oduzmeš gas, iskoristiš talas koji si napravio iza sebe i koji te stiže, ponovo gas do daske i pramac je opet visoko...
To je to.
A to što će zrcalo pući... to nećete videti. Ustvari možete videti ali na prosečnom srpskom starom i neodržavanom gliseru kojem puca sve a ne samo zrcalo.
Gliser je pravljen da se vozi i po najvećim talasima pod gasom. Zato ne plašite neiskusne.
A vi koji imate glisere slobodno opletite po gasu, zato i imate te motore. Ne slušajte ove pecaroše, oni vole ribolovačke priče tipa "pucanje zrcala" .
--- Kraj citata ---
Nesto sam se malo bavio motonautikom pa sam se nagledao pucanja zrcala,tako da ta tvrdnja da nece puci malo i ne stoji.
Jedino ako kao "pecaros" naglo oduzimas gas pri doskoku sa talasa.
Kapetan:
ljudi gliser lahor , moje prvo plovilo ... morao sam da ojacavam zrcalo jer je bilo zestoko osteceno i samo sto nije bilo zveknulo ...
BOKAC:
--- Citat: Dule 30, 11, 2009, 00:07:33 pre podne ---Motonautika...
uporedjuješ pogrešne stvari. Komercijalnom gliseru, koji je namenjen običnom korisniku zrcalo je sto posto sigurno. Inače bi do sad svi proizvodjači i projektanti bili na robiji. Ja nisam čuo da se na gliseru odvalilo zrcalo zbog dodavanja gasa, skakanja po talasima ili bilo kakvog manevra ako je motor bio snage predvidjene za to plovilo. Kao što se neće ni prevrnuti pri naglom skretanju. I ja se ponešto razumem u te stvari, i godinama upotrebljavam te stvari, od najmanjeg pa do glisera solidne veličine, a broj sati provedenih u glisiranju mi je popriličan.
Zrcala pucaju na onim čamcima koji su po sistemu uradi sam, pravljeni za trke gde su motori nesrazmerni koritu, gde su amateri bili projektanti i graditelji.
Problem kod naših ljudi je taj što voze glisere a nemaju iskustva. Kao kad tek položiš vozački i sedneš u auto i kreneš na Slaviju... frka.
Tako je i na gliseru. Flapsovi, trim, talasi, ... treba tu rutine a ona se stiče vožnjom.
--- Kraj citata ---
Slazem se da uporedjujem pogresne stvari ali se zadrzavam na poredjenju koje nikoga nemoze da ugrozi. Ti ladno coveku koji je neiskusan kazes da cepa koliko moze.
Makar mu daj neki savet na koji nacin to da radi,da oseti sve to a ne da srlja bez mozga u sve to.
BOKAC:
--- Citat: Dule 30, 11, 2009, 00:27:19 pre podne --- A savet kome treba slobodno može da potraži mada je najbolji savet da sedne, upali motor, ode na neko pusto mesto i upozna mogućnosti svog čamca.
--- Kraj citata ---
:good:
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju