E, ovako treba... > Majstorije i popravke - Uradi sam..
sta je bolje
zoke:
Radim drugaru splav pokretni tipa katamaran. Nabavljene su cisterne po 2000 l 4 komada,e sad treba da ih raspolovim . Prvobitna varijanta je bila da se seku po visini, a da dimenzije cisterne su u stojecem polozaju visina 1,75 sirina 75 i duzina 200 cm. Nesto sam razmisljao da ih presjecem po visina na pola i onda dobijam gaz 1,75 a onako bi bio 75 cm . Interesuje me koliko bi onda uranjao u vodu mada se planira povrsina iznad njih 3.50-4 m i duzina oko 8 m sa nekom kucicom na toj platformi. Znaci cisterne ako sijecem uzduzno po visini dobijem siroke pontone a plice a ako sijecem po prijeko po visini dobijam gaz 75cm ali dublje pontone . INTERESUJE ME KOLIKO CE URONITI U VODU AKO SE ODLUCIM NA SIRU A PLICU VARIJANTU
zorter:
Koliko ce uroniti zavisi od tezine koja ce biti na njima, ali je sigurno manji gaz na siroj a plicoj varijanti.Niko ti ne moze precizno reci. :good: :drinks:
marke:
Suplja tela nose tonu po kubnom metru vazduha minus svoja tezina. znaci svaki metar2 dna kad nosi tonu zaroni 1m i jos malkice za svoju tezinu. Za jedan komad to bi bilo; 0.75m x 2m to je 1.5m2.
Maksimalno nosi 1.5t kad se uroni do kraja (tu se racuna i tazina samog komada)
Znaci kad taj komad nosi sto pedeset kila gazice malo vise od decimetra, (decimetar + sopstvena tezina) ~1.4dm.
Ako nosi 300kg gazice ~2.4 dm.
Ako se isece po visini nosi 70kg kad zaroni ~ 1.3dm.
Ako su plici a siri gaze upola manje po toni nego uzani a visoki. Ali im je i totalni moguci gaz onda upola jer im i je visina upola. Ako gaze plice lakse je prici obali i manji je otpor vode kad su usidreni.
Ukupna nosivost znaci da se pomnozi broj pontona sa povrsinom svakog oduzmetezina pontona i to je korisna nosivost.
Mora se ostaviti rezerva zbog neravnomernog opterecenja i vetrova snega talas itd bar 40% koliko ja mislim. Nisam strucnjak ali ja bih ostavio dosta.
zoke:
evo preciznih podataka ta cisterna je sad zapremine 2metra kubna to jest 2000 l kapacitet sama tezina te cisterne je 240 kg. interesuje me ako poredam osam pontona dimenzije 200x175 cm i visine 35 cm koliko ce zaroniti u vodu ako imam teret3000kg.
zoke:
zaboravio sam reci da bi bila dva reda po cetiri pontona
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
Idi na punu verziju