Nautika opšta... > Iskustva sa vode
Rezerva pogonskog goriva
olimp:
Svako plovilo koje ima motor, mora imati i nekakav spremnik za pogonsko gorivo koje će motor koristiti. Ovisno o snazi motora i njegovoj potrošnji ovisi i veličina glavnoga spremnika goriva.Njegova zapremina i potrošnja motora u jedinici vremena čine i naš radijus kretanja ograničen. Međutim...
- ukoliko putujemo dalje nego je radijus kretanja plovila sa količinom goriva koje stane u spremnike, trebamo dodatno punjenje gorivom. Ponekad je to lakše, ali u većini prilika na rijeci je to otežano ili gotovo nemoguće
- ako smo planirali put vidjeti ćemo da će nam ponestati pogonskog goriva, da će nam nadopuna biti otežana ili nemoguća pa ćemo ponijeti rezervu. E tu bih želio otvoriti diskusiju
- u čemu nosite (skladištite) rezervu goriva. Kakve su to posude, od kakvih materijala su napravljene, na kojim mjestima ih spremate u plovilu i da li vodite brigu da mogu biti pretnja sigurnosti vama i plovilu. Šta predlažete, odnosno kakva iskustva imate i da li su vaša rješenja ispravna. Popričajmo :drinks:
Vlada 69:
Veoma zanimljiva tema s obzirom na to da verujem da mnogi ne nose sa sobom dodatno gorivo.Sto kaze Dule,treba ga imati sto zbog sebe,sto zbog nekog kome moze zatrebati.Koliko puta mi se desilo da isplaniram odlazak do Belegiske ade 4-5 km a na kraju zavrsim u Slankamenu ili Titelu.
Ja na Titel-9 imam Hondu 8 ks i fabricki rezervoar od 12 litara zapremine i bez obzira koliko imam goriva u njemu imam jednu plasticnu kanticu od 5 l koja sluzi kao rezerva.Ta rezerva mi daje jos nekih 2-3 sata voznje sto je sasvim dovolno.
Generalno,mislim da su plasticni rezervoari bolji iz razloga koje je Dule vec naceo a i laksi su pogotovo ako se radi o vecim zapreminama.
U svakom slucaju ,shodno jacini motora i velicini plovila uvek treba imati rezervnog goriva.
marke:
Sve zavisi koliko trosi na sat i koliko cesto i daleko plovite nego veci je problem gde tankovati pivo a da se ne ugreje i kako uvek imati rezervu kad zatreba.
Treba imati i flajku neke radze za hladan start ako je zima.
Kapetan:
plasticni rezervoari su mnogo bolji o metalnih. prvo laksi, ne "pucaju" nocu kad se ohlade, vidis koliko goriva ima, jeftiiju su, ne rdjaju ... ma sve u superlativ u ...... prevashodno laksi su za manipulaciju ...
ali da li neko ima neko genijalno resenje za pretakanje a da ne zahteva levak ?
Zoran:
Stavis crevo u kanister,otvor skoro zatvoris uz crevo i naglo dunes unutra.Gde si
bio kad su prodavali gorivo na ulici?
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
Idi na punu verziju