Nautika opšta... > Iskustva sa vode

Spremnik pitke vode

<< < (13/26) > >>

broker975fx:
Meni je naa starom brodu bilo to resenje,malo jaca potapajuca pumpa,taster nozni I slavina otvorena. To je radilo za pranje ruku,umivanje I sudove vise nego korektno. Ova prica sa ozbiljnom hidroforskom pumpom treba ako ima vise porrosaca I recimo treba ti pritisak za pranje palube,tusiranje I slicno.

zankiki:
Već vidim da će tako i da bude. Puno hvala svima.
Još da se sale.m79 javi za taj prekidač, i za vikend montaža!

Zoran Marinković:
 114
Nisam siguran da sam upamtio sve detalje pa da krenem iz početka :

Predpostavljam da imaš neki poseban rezervoar za PITKU vodu koji punis negde na odredjenom mestu koji ne moze da trpi baš velike pritiske a i vodu ne dižeš na peti sprat nego svega par metara. Ako je voda već u rezervoaru ne treba ti nikakva pumpa, malim autokompresorom podignes pritisak na 0,5 do 0,6 bara i vidis pritisak na manometru, i to ti bez problema gura vodu na svega par metara iznad rezervoara. Kada vidis da pritisak opadne uključiš ponovo kompresor i doduvas kao špric za voce....

To isto moze i za obicnu sanitarnu ne prečišćenu vodu iz drugog rezervoara recimo za wc

Jedan moj drugar je na slican nacin iskoristio u vikendici obican bojler i naveden kompresorcic i zadovoljan je...

Naravno da se uvek moze uraditi i mnogo savremenije i mnogo skuplje resenje, u predhodnom slucaju je najjednostavnije i najjeftinije

zankiki:
Na kraju sam se zbog mnogih stvari, pre svega zbog jednostavnosti i nemogućnosti da nešto krene naopako odlučio za sistem sa nožnim prekidačem za vodu. Ispod slavine ide razdelnik, pošto će biti dve odvojene pumpe - jedna za vodu iz tanka, a druga za vodu iz reke. Ispod razdelnika idu nepovratni ventili - da se voda ne bi vratila iz pumpe jer pumpe koje imam ne mogu da povuku vodu ako ona već nije u sistemu, a i da pumpa koja radi ne gura vodu nazad kroz pumpu koja ne radi. Na kraju, ispod nepovratnog ventila ide staro crevo od tuša, kojim sam rešio redukciju sa metala 1/2 cola na gumeno crevo.

Pošto sam koristio pumpice za farove na autu, jer njih imam u izobilju cela ova avantura je na kraju koštala oko 1500,00 dinara, sa sve prekidačem za nogu. Generalna proba je izvedena u šupi, a za vikend će i montaža u brod. Za sada sam prezadovoljan!

Spreman materijal

Slavina, kolena, nepovratni ventili

Crevo od tuša kao redukcija sa metala na gumena crevo koje ide na pumpu

Nagazni prekidač

Ovako to izgleda u realnom radu!
User Media - TinyPic - Free Image Hosting, Photo Sharing & Video Hosting

Možda nekome i pomogne, ali odmoći sigurno neće!

zankiki:
Mora ovako, ne znam zašto kad pasteujem link, kaže da je video removed...

http://tinypic.com/usermedia.php?uo=a6BMdyuA%2FVyAcr1B%2B7FpMIh4l5k2TGxc

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju