E, ovako treba... > Majstorije i popravke - Uradi sam..
WC NA BRODU
busa2:
Lazo a jesu li ti iz geberita mozda rekli nesto za ovaj smrad iz cukarickog rukavca kako to luftirati ? Mada ima ona klin se klinom izbija pa mozda treba u taj smrad ubaciti neki drugi smrad (nekog politicara)? Mozda nece da pomogne ali nece ni da škodi :dance1:
nikolar:
Od svih varijanti za WC na brodu ipak mi se Ikino rješenje sa Odiseja II čini ipak najbolje za rijeku.
http://www.mojaladja.com/forum/index.php/topic,3816.15.html
Bilo bi dobro ukoliko bi neko mogao detaljnije da opiše takvo rješenje.
Konkretno zanima me sljedeće:
1) Koja je debljina i prečnik cijevi koja se vari za dno, za odvod?
2) Ika je pomenuo klapnu na dnu ispod vodene linije. Zanima me kako se radi ta klapna, odnosno da li se ta klapna radi kao obicna klapna koja ide sa spoljne strane, s tim da se klapna otvara prema krmi, odnosno kad se camac krece naprijed da se klapna zatvara?
3)Da li je moguće na tu cijev povezati odvod sudopere i lavaboa u kupatilu ili je bolje raditi odvod sa bocne strane camca?
4) Kako se instalacija dalje veže na cijev koja se završava, konkretno kod Ikinog ODiseja II, na 20 cm iznad vodene linije? Zanima me kakve cijevi se spajaju na tu metalnu cijev, da li idu obicne plasticne cijevi kao za kucnu kanalizaciju?
Kod Ike sam vidio da je baltik WC solja povezana sa cijevnom instalacijom gumenim crijevom za cijevi za odvod, i nije mi jasno kako je riješen dio od metalne cijevi do wc šolje.
5) Ika je pomenuo odusak. Kako se radi odusak? Koje je najednostavnije rješenje?
6) Imam ideju za kupatilo, mogla bi po mjeri konketnog toaleta na camcu da se uradi kada od poliesterske smole sa odvodom na dnu. Na dnu bi mogao da ide drveni patos (kao pajola) od deking drveta, da se ne bi gazilo po kadi direktno. Kada bi imala direktan odvod sa bocne strane korita. Morala bi da bude uzdignuta toliko da se sa strane moze provjeriti citav sistem s vremena na vrijeme.
7) Da li je dovoljna jedna jaka pumpa sa direktnim usisom iz rijeke ispod vodene linije da puni vodokotlic, da sluzi za lavabo u kupatilu, na kome bi bila cesma sa tusem, sudoperu? Da li postoji mogućnost da ta pumpa ima dva prekidaca, jedan u kupatilu jedan u kuhinji i da se uključuje po potrebi?
Nadam se da ce biti odgovora na mojq pitanja?
Bilo bi dobro ukoliko bi se u odgovorima kopiralo pitanje i broj pitanja da bi znali tačno na šta se odnosi.
Svima se zahvaljujem unaprijed 114
broker975fx:
Odgovor na 7 pitanje ti je da ako uzmeš pestostat pumpu, koje obično imaju kapacitet od oko 12l/min ti ne trebaju nikakvi prekidači i slične stvari vec stavljas najobičnije kućne slavine, jedna pumpa može da napaja više potrošača uključujući i vodokotlić, pumpa nabije pritisak i održava ga u sistemu, kad otvoriš slavinu čim pritisak padne pumpa se uključuje i ako je postavljen expanzicioni sud nema nikakve oscilacije u pritisku. Jedino sto ti je potrebno dve takve pumpe, jedna za rečnu jedna za čistu vodu, u kuhinji onda imaš staviš dve slavine jednu za jednu drugu za drugu vodu.
Ja sam prepravio ceo kanalazacioni sistem, tj zadržao sam glavnu cevčinu koja je odvod i koja se nalazi ispod vodene linije, fi je 100 ili 110 (zaboravio sam) u nju mi se uliva i voda iz tuša i kuhinje, na glavnu cev visoko iznad vodene linije su navareni priključci i šelnama i rebrastim crevom spojeni odvodi iz tusa i kuhinje. Glavna cev ide do WC šolje. To je kod mene moglo WC je dosta visoko i veliki je slobodan pad.
Na starom brodu je bila baltik šolja i cev iznad vodene linije, spoj rešen gumenom cevkom za tu svrhu samo je neophodno i pametno to menjati jednom godišnje i stegnuti sa dve šelne i naliti silikonom za svaki slučaj
Zoran:
Zamisli da si Iki poslao pitanje na PP!
poljo:
--- Citat: Zoran 07, 11, 2013, 18:36:32 posle podne ---Zamisli da si Iki poslao pitanje na PP!
--- Kraj citata ---
Neka Zorane JBG , i ovako samo sto nije umro sajt . Da nema Laze nebi bilo nikoga da pametuje a nema vise nikoga da se ljudski posvadimo . Mozda nas tema o proizvodu nasih unutarnjih organa malo trzne
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju