The world of sailing - Svet jedrenja > Jedrilice

Jedrenje u Grčkoj

<< < (3/8) > >>

Zole:
Ako moze nekako da se napravi nova tema sa jedrenjem u Grckoj

Bakara:
Izvolite gospodo  hi  114

Mornar u kanalu:
.  "Do grčke je uglavnom ravno, pa nije potreban neki dzip, vec moze i sa obicnim automobilom" .
Јесте ако идеш преко Македоније , ја сам прошле године вукао једрилицу преко Бугарске и могу ти рећи да је озбиљан успон непрекидно 10 км .
Са слабијим аутом мало је незгодно да се не прегреје , мени је тежина са приколицом и стварима у њој 2 тоне и ауто са нас троје и пртљагом 2, 2 тоне и температура ми је долазила до 110 степени на тим успонима .
Све због тога пошто су у Македонији зауставили мог синовца који је вукао брод од 9 м и дужина му је прелазила 11,5 метара и морао је да их " части " 200 ЕУР да га пусте или да тражи пратњу за прекорачење габарита .
 Тако да је мени дужина са возилом и приколицом , наравно мере крај јарбола 12,5 метара , нисам био расположен да им плаћам ту хајдучију и ишао сам преко Бугарске.

Послато са S88Pro помоћу Тапатока

sceka:
U vezi neophodne dokumentacije za camac preko 7m u Grckoj samo da vam napomenem da kontrola nije vise nikakava (bila je do skoro) jer su nabavili patrolne camce i mene su recimo prosle godine kontrolisali na vodi a gledao sam ih da uplove u neki zaliv i nasumice izkontrolisu par camaca a znaju da kontrolisu i u marinama. Ovo je konkretno za Neos Marmaras a znam da imaju i patrolne camce i sa druge strane (istocne) na Sitoniji.

Od papira su mi trazili:

- Dozvolu za upravljaca camca internacionalnu
- Plovidbenu dozvolu sa prevodom od ovlascenog tumaca (preveo sam je na grcki u Beogradu)
- Placeno osiguranje (grcko - cena zavisi od velicine i vreme na koje se osigurava za camac 7,6m i na 2 meseca je bilo oko 65EUR)
- Placena taksa TEPAI za 2 meseca, 7,6m camac cena oko 55EUR
- Transit Log (carinska isprava) koja se vadi u nadleznoj kapetaniji/ispostavi (za Halkidiki je u Nea Moudania) - mislim da sam je platio oko 30EUR i njena vaznost je bila 18meseci ali se taj rok produzuje za periode kada se camac ne koristi i kada je van vode. Da li vam je ona potrebna ili je dobijate prilikom ulaska u Grcku sa prikolicom sa camcem i vracate camac nazad za manje od mesec dana to zaista ne znam.
- I normalno sva obavezna oprema na camcu (pojasevi, signalna oprema, ...)

hi

neptun:
Ovo za čamac od 9 metara, mora da je prekoracivao širinu i to je problem..za dužinu prvi put čujem. Osiguranje mora preko 7 m ali je vezano za snagu motora i ako je motor mali kao na jedrilici onda je i cena mala..tako da se to sve za brod 7,2m sigurno spakuje u 100 e. Ima neka agencija valjda u ormosu panagiasu gde ovi sa istočne strane Sitonije to sve završe.
Ja vučemo brod godinama i zadnjih godina na granici traže plovidbenu da vide dužinu broda posto je moj bas granican, ali srećom za tih 5  cm se provlacim.
Više puta me je policija kontrolisala, na sporadama jednom detaljno..nije bilo nikakvih problema.nisam imao prevedenu dozvolu,ali nisu pravili frku oko toga.
Prošle godine su me na granici nesto bas ispretresali..neka međunarodna kontrola. Bas su davili dugo i išli smo drugar i ja na pretresanje ,pse uvodili. Kontrolisali sve brojeve...dva sata. To je jedini put da su nekoga od nas tako zadržali,a ima nas puno koji svake godine vučemo brodove. Nego sam ja naleteo, nije bilo nikoga. Da odrade posao..italijansko grčko nemačka kontrola,tako nesto.
U svakom slučaju sve prošlo ok.
Važno je da imate papire od broda, prikolice,motora, auta i da su ispravni,plovidbenu i dozvolu za upravljanje brodom i teško da će biti problema..treba da se plate i te dažbine za preko 7m.
Širina ne sme da bude preko 2,5 m mada to niko ne kontroliše.
Ovog od 9m su Makedonci naplasili...tako su mene jedne godine pokušali...ali prodjoh nekako...na granici Makedonac..posle su pohapsili te carine sto su pljačkali strance.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju