Kanu & Kajak > Događaji, Okupljanja, Regate
Kajak - saveti , predlozi , kritike
MiletaStamat:
Lepo su te savetovali ti iz Kajak kluba: Nigde bez prsluka. Još kada bi se oni toga pridržavali pa toj deci koja vežbaju prilikom ulaska u kajak dali prsluke. U Zemunu ima par tih veslačkih klubova, vežbaju baš mala deca i niko od njih ne nosi prsluk. Ne daj bože da se desi neka tragedija ne znam kako bi objasnili zašto deca ne nose prsluke. Džaba bi posle bilo kukanja ili traženja opravdanja, jer opravdanja nema. Kao da ne shvataju koliko Dunav može biti opasan, pa naravno i druge reke.
Losmi:
U Galebu su svojevremeno trazili kao obaveznu potvrdu da je dete plivac (to se vadilo u Pinkiju cini mi se). Takmicarski veslacki camci se ne mogu veslati sa prslucima.
Bolens:
--- Citat: MiletaStamat 28, 07, 2022, 14:40:58 posle podne ---Lepo su te savetovali ti iz Kajak kluba: Nigde bez prsluka. Još kada bi se oni toga pridržavali pa toj deci koja vežbaju prilikom ulaska u kajak dali prsluke. U Zemunu ima par tih veslačkih klubova, vežbaju baš mala deca i niko od njih ne nosi prsluk. Ne daj bože da se desi neka tragedija ne znam kako bi objasnili zašto deca ne nose prsluke. Džaba bi posle bilo kukanja ili traženja opravdanja, jer opravdanja nema. Kao da ne shvataju koliko Dunav može biti opasan, pa naravno i druge reke.
--- Kraj citata ---
Upravo tako. Samo nažalost jedna devojčica (Katarina Kunović, VK Danubius, Novi Sad) je i nastradala, za nju je kasno. Ni meni nikad neće biti jasno, što decu (maloletne osobe) teraju da veslaju po Dunavu koji je međunarodni plovni put i veoma opasan čak i za nas odrasle... BEZ PRSLUKA! Prsluk im kao sprečava amplitude pokreta. Pa postoje oni koji se sami naduvavaju kad se prevrnete i dođu u dodir sa vodom i uopšte ih ne osećate dok ih nosite... ali ne, nikoga još nisam video da trenira u veslačkom ili kajak klubu tako. Neshvatljivo i za trenere a i za roditelje kad šalju decu da treniraju po reci i direktno ih izlažu opasnosti. Imao sam i jednu prezentaciju baš na tu temu na skupu "Nautički turizam u Vojvodini", ali ništa se nije promenilo.
https://www.kurir.rs/crna-hronika/2255411/drama-u-novom-sadu-kajakasica-prilikom-treninga-nestala-na-dunavu
Jedino, sa rezervom uzmite to što piše u Kuriru, nije se baš tako odigralo, znam detalje. Ali u ovom trenutku to nije više bitno. Da je nosila "inflatable life jacket", bilo bi mnogo više šansi da bude živa danas.
Bećar:
Da ne grešim dušu, deca sa 25.Maja nose prsluke.Vidi se na fotografiji. Klinci iz Starih Banovaca nose prsluke.Svi. Imaju Obimove prsluke prilagođene veslačima,široki obod oko pazuha.
Nevena:
E, sad se setih još jedne velike opasnosti za kajakaše. Čista prirodna nepogoda -LABUDOVI !!!
Posebno u proleće od aprila do juna kada se gnezde i kada im se izlegu pilići. Jako su opasni, napadaju sa leđa, kljunom, nogama i krilima.
Za sve ove godine smo skontali par stvari:
- Opasno je kada je jedan. To obično znači da je labudica negde u blizini na jajima ili sa tek izleglim labudićima. Ne treba im prilaziti na manje od 300m. Dotle otprilike štite teritoriju
- Kada su u paru to obično znači da nemaju gnezdo i da se ponašaju manje zaštitnički, ali svejedno treba biti oprezan, ćudljiva su to stvorenja.
- Ako i dođe do okršaja, nikako ne bežati tako da okreneš leđa. Kada ih gledaš i povlačiš se u nazad manja je verovatnoća da će napasti.
- U Rakovačkom dunavcu uzvodno od NS ima jedan lud labud. Ali bukvalno. Agresivan je cele godine i nasrće i na druge labudove i tera ih od sebe, no ko dođe do toga da u kajaku prelazi Dunav, taj je sigurno već imao posla sa tim đavolima pa zna šta mu je činiti.
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju