Opšta...Tu smo... > Stigao sam !!!
Cherryland is in the house
Dzonz:
Evo kakav je slučaj kod mene na čamcu. Interesuje me šta da radim tj. kako da pozicioniram motor jer u temama na forumima (bar ja nisam uspeo da pronađem) nije obrađeno šta u slučaju da brod ima švans već samo u odnosu na zadnju ivicu korita bez švansa. Obzirom da je kod mene švans , na slici sam prikazao trenutni položaj motora i sve varijante koje sam čuo od ljudi ili pročitao na forumima. Dosta ljudi mi je preporučilo da motor izdignem kao na slučaju 1. dok mi je par ljudi reklo da treba da ga dodatno potopim kao u slučaju 2. Slučaj 1 mi je izvodljiv ali za slučaj 2 morao bi da menjam sadašnji motor za neki sa dužom čizmom tako da... sos6
U svakom slučaju prema broju obrtaja treba i elisu da menjam za neku malo bržu pa da vidim nakon svih korekcija (položaj motora, zamena elise i naravno čišćenje i fatbanje korita) mogu li dobiti koji kilometar bržu plovidbu. hvauWJRFKLADSHF
Bakara:
Dzonz dobrodošao!
Što se tiče položaja motora, mislim da možeš slobodno da ga podigneš za toliko da antikavitaciona ploča koja se nalazi tik iznad propelera, bude u ravni sa ivicom korita. Vodena linija je dosta iznad tako da do kavitacije svakako ne može doći, a propeler dobija zdravu vodu jer se i dalje nalazi ispod ivice korita.
Imao sam i ja tu dilemu sa prošlim brodom pa sam tako uradio i odlično je funkcionisalo. Dobra stvar je i što će motor biti na malo višoj poziciji od vode.
Dzonz:
Hvala na savetu.
Tako ću i da pokušam nakon farbanja, pa ako nepomogne 25648
Bakara:
Tvoj kabinas ima pismeno uradjeno deplasmansko korito. Ima svanc i idealnu poziciju motora zato sto se motor nalazi direktno na zavrsetku korita, nije odmaknut na nosac, nije na kraju neke platforme metar i kusur dalje itd.
Sa ovim podizanjem ces dobiti samo to da sama masina bude malo vise iznad vode, sto je plus, a elisa svakako dobija zdravu vodu bilo da ostavis ovako ili da podignes za malo.
vepar:
Ja sam imao slican problem kada sam pravio nosac za pomocni motor na mom brodu. Imam yamahu 9.9 i tako sam napravio nosac da mi je kavitaciona ploca 6-7 cm ispod vodenog ogledala. I ne valja lako uvlaci vazduh, trebao sam ga staviti dublje.
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju