E, ovako treba... > Plovila

Recni vs morski

<< < (2/2)

MiletaStamat:
Lepo je i odgovorno što se interesuješ za vrste plovila, bezbednost i manevarske sposobnosti. Nisi kao pojedinci koji odmah za svoje prvo plovilo odaberu gliser sa moćnim motorom pa udri. Posle bude kuku lele, oštećnja svog i tudjih plovila, ispadanja sa čamca, razne povrede i slično.  Čini mi se da bi tebi za početak, zbog načina života i porodičnih prilika najbezbednije bilo da kupiš neki lep katamaran. Zbog dece on je najbezbedniji, jer mogu da se kreću celim prostorom bez opasnosti da padnu sa uskih gazišta na ostalim čamcima. Za rečnu plovidbu skoro idealan, mali gaz, može se ući u plićak i lako izaći iz njega. Sad nije za more ali za reku super. Ima ih nekoliko u akvatoriju Zemuna i vidim da ljudi baš lepo i konforno uživaju sa njima. Ako je pismeno uradjen pogoni ga i motor male snage.

broker975fx:
Ma u nautici nema idealnih resenja i sve je uvek stvar kompromisa. Gledao sam  kako se gradila jahta Romana Abramovica, on je morao da prihvata kompromise a kamoli normalan covek:)

Uvek je nesto odlicno, nesto moze da prodje a ponesto i nije to to.

djuragekon:

--- Citat: MiletaStamat  29, 04, 2022, 09:41:18 pre podne --- Nisi kao pojedinci koji odmah za svoje prvo plovilo odaberu gliser sa moćnim motorom pa udri. Posle bude kuku lele, oštećnja svog i tudjih plovila, ispadanja sa čamca, razne povrede i slično. 

--- Kraj citata ---

Pa dobro, nisam ni ja bas cvecka. Kad sam bio klinac radili smo sve i svasta. Od toga da skijamo na vodi sa Mini Sharkom i Tomos 10tkom, do toga da pravimo sami svoj splav na Dunavu u septembru mesecu i smrzavamo se u vodi do pojasa.
Ali sad imam decu koja su prvom mestu a hocu ozbiljnije da udjem u nautiku. Nemam problem ni da krenem od pasare pa lagano napredujem do neke ladje :)

djuragekon:

--- Citat: MiletaStamat  29, 04, 2022, 09:41:18 pre podne ---Čini mi se da bi tebi za početak, zbog načina života i porodičnih prilika najbezbednije bilo da kupiš neki lep katamaran. Zbog dece on je najbezbedniji, jer mogu da se kreću celim prostorom bez opasnosti da padnu sa uskih gazišta na ostalim čamcima. Za rečnu plovidbu skoro idealan, mali gaz, može se ući u plićak i lako izaći iz njega. Sad nije za more ali za reku super. Ima ih nekoliko u akvatoriju Zemuna i vidim da ljudi baš lepo i konforno uživaju sa njima. Ako je pismeno uradjen pogoni ga i motor male snage.

--- Kraj citata ---

E, hvala na savetu Mileta, ovo mi nije ni palo na pamet. Mislim da sam se vodio mišlju da brod bude mali a dovoljan pa mi nešto tog tipa nije ni palo na pamet. A u stvari, katamaran, makar oni morski, su meni san snova. Pratio sam onaj mladi par iz Australije sto zive na katamaranu. Mislim da sad vec imaju 2 dece i svi žive na moru.

O katamaranu na reci nisam razmisljao ali sada, kada sam video kako to moze da izgleda, mislim da ce to biti moj izbor. Jedino me brine kako će on moći uzvodno na Dunavu. Potez koji bi mi bio najinteresantiji je Apatin-Bogojevo-Novi Sad. Moram još malo da se raspitam.. Malo smo otišli u off. prebaciću ovo na drugi deo foruma...

calypso2:
Može sve uzvodno, pa i katamaran, ali se spremi na veoma specifičnu amplitudu bočnog ljuljanja, kao i na bočne vetrove...Kao i za sve, mono trupac, katamaran, trimaran, deplasman, gliser, prerađeni gliser na vanbrodski za poludeplasman...UVEK nešto dobijaš, a nešto gubiš!
E tu jednačinu postavi, imaš sve poznate i X (brod koji hoćeš) dobijaš kao rezultat.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju