E, ovako treba... > Plovila

Recni vs morski

(1/2) > >>

djuragekon:
Evo početničkog pitanja. U stvari, interesuje me konkretno Aquarius 320. Na zvaničnom sajtu piše "rečni krstaš". Da li to znači da ovaj brod nije pogodan za more? Ako ne, zašto ne?

Sale Rea:
Kao bivši vlasnik jednog aqvarijusa mogu da ti napišem utiske. Ozbiljan je to camac lepo koncipiran. Moze on i na more, ali bi vrlo brzo pozelio da se iskrcaš zbog ljuljkanja. Nije to nebezbedno nego neprijatno. Na reci je to druga priča. Ukoliko ti treba još nekih informacija, slobodno pucaj, tu sam.

Послато са SM-N980F помоћу Тапатока

Losmi:
Po mom subjektivnom ukusu to je plasticni kabinas sa najlepsom linijom kod nas, u domacoj radinosti. Pre nego sto sam uzimao svoj brod, poslao sam upit za 320 ali mi je cena u tom trenutku bila nerealna za klot camac. Primera radi, u tom trenutku je na oglasima bio Bayliner od 11m sa dva Hino motora za slican novac (ako se poredi sa opremljenim Aquarius-om i motorom).

Sto se mora tice, transport camca te velicine nije lagan posao i zahteva logistiku. Taj camac tesko da moze da se vuce do mora sa nekim dzipom.

Morska korita te velicine koja su namenjena za more, imaju vecu kobilicu koja doprinosi stabilnosti camca na talasima. Mislim da je neki od Narvala idealna kombinacija za reku i more. Doduse, ta kobilica povecava ukupni gaz, pa na rekama koje su svake godine sve plice i plice moze biti problema sa pristajanjima uz obalu. Nije neresivo, ali treba imati u vidu.

markus:
U vreme kada je Aqvarius 320 radio Frencić, bio sam prisutan kada je jedan kupac zahtevao da njegov novi Aqvarius pripremi za more. Frena se složio, ali je značajno povećao dimenzije kobilice i u nju dodao dodatno opterećenje u vidu olovnih ploča. Inače su olovne ploće dodavane i u svim ostalim Aqvariusima kao deo standardne opreme, sa razlogom povećanja otpornosti na bočne talase.

Kao dugogodišnji vlasnik jednog Aqvariusa sa kojim sam puno plovio, i bio i u ozbiljnim plovnim situacijama (jake nevere, ne baš mali talasi kod Rama i sl.), mogu da kažem da je to dobar i pouzdan čamac za sve naše "kopnene" vode.
Ipak uslovi na moru su nešto drugo, i mislim da nije ni predviđen za to. To korito je projektovano za Kanale i reke Evrope, i kao takvog ga je Frencić preuzeo i pravio u Novom Sadu.

Slažem se da je Narvalovo korito nešto bolje za more, ali ni to nije pravo morsko korito.
Ako ima pitanja u vezi plovidbe i generalno korišćenja Aqvariusa, slobodno pitajte. Tu sam.

djuragekon:
Hvala na odgovorima. Ako sve bude po planu, ove godine kupujem svoj prvi čamac/brod.  25648 Za sada za Dunav jer imam iskustva u vožnji Dunavom, a polako ću da učim i o prilikama na moru. Istražujem sada dizajn plovila i šta čemu služi. Kapiram u teoriji razliku između deplasmanaca, poludeplasmanaca itd, ali kad gledam skice, neke skice mi i dalje deluju jako slične iako predstavljaju različite tipove. Ali, zato sam tu, da učim i da se družim sa vama.  114

Aquarius mi se jako sviđa, ali ima nedostataka.
Ono o čemu sada najviše razmišljam su deca. Supruga i ja smo trenutno hranitelji ali radimo na usvajanju naše 2 devojčice. Obe imaju Daun sindrom, tako da sigurnost mora biti na najvišem nivou. Zato moram da uzmem nešto dovoljno veliko i po mogućnosti da može lako da se prošeta sa jednog kraja na drugi.
Recimo za razliku od brodova gde oko broda postoji samo uska staza, sviđa mi se ova varijanta gde postoji "ogradica" + inox rukohvat:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=141&v=ZbAO3dOVPRE&feature=emb_logo

To mi deluje mnogo sigurnije, pogotovo ako se preko inoxa stavi mreža + sigurnosni pojasevi za decu kad god su van kabine. Mada, mana kod ovog je što WC nije u odvojenoj prostoriji. Moja lepša polovina sigurno neće pristati na ovu varijantu  lol
Za rečnu varijantu, čak razmišljam i o čeličnoj konstrukciji. Lakše mi nešto da zavarim i dodam/oduzmem nego na plastici..

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju