E, ovako treba... > Majstorije i popravke - Uradi sam..

Nameštanje kedera

<< < (2/3) > >>

Dora:
Ako je keder i staklo odgovarajuće otvoru, neće curiti, staklo treba da je manje od otvora za prozor za toliko koliko je debeo keder a to opet zavisi od vrste koju si uzeo. Obično treba da je staklo manje par milimetara a uglovi su uvek kritični.
Staklo se sa kanapom postavlja sa dva učesnika, jedan polako spolja pristiska i pritiskom prati kanap koji se izvlači a drugi iznutra izvlači kanap.
Probaću da opišem, prosto je ali teško bez slike :)
Uvuče se kanap (ni tanak ni debeo ali klizav, često sam koristio deblju licnastu žicu) u žljeb tako da se potopi duž celog žljeba malo nategnut i da se mimoidje na sastavu, znači produži se na obe strane da ostane duplo. Taj početak ili kraj treba da je gore u sredini ili dole, zavisi sa koje strane se počinje. Bolje je dole da se počne jer prozor kako upada ide sam težinom na unutra... Prozor sa nataknutim kederom se stavi u otvor i nacentrira da bude na sredini. Onaj spolja blago pritiska i počne od mesta gde onaj iznutra povlači kanap. Jedan kraj kanapa se drži a drugi se izvlači tako da se vuče što se vuče uz staklo, ako zapne ili ide teško onda se spusti kanap od stakla. Ideš levo ili desno svejedno ali malo jednu pa drugu stranu kanapa, naizmenično.  Kad sa obe strane dodješ gore, to je to :)

Mislim ubacivati šoferku je muka, lako se slomi, ovo je ičkin dim :) tako da opušteno, ako ne uspe iz prve, namotaš ponovo i teraj nanovo...
Što se tiče lepljenja, ako keder zaptiva (naleže dobro) nema potrebe ali neće da škodi, silikon nije baš dobar vremenom se i on ukruti, zaboravio sam kako se zove lepak za te stvari ali znaće u radnji, isto je u tubi za pištolj i isto se nanosi kao silikon pod gumu ali nikad ne očvrsne i dihtuje kao blesav čak i da je baš rupa. Mana je da je baš lepljivo i ako se "prospe" po limu ili stranici 3 dana ima da se skida tako da ide samo pod gumu :)

Sve ovo naravno važi ako keder nema osigurač, ako ima onda ne treba kanap nego alat za osigurač.

Dora:

--- Citat: vepar  06, 04, 2021, 22:41:09 posle podne ---
--- Citat: broker975fx  06, 04, 2021, 20:59:25 posle podne ---Ne mora da znaci da ce da cure, kod mene su vise njih tako montirani, kederi u bas losem stanju, cak su i lose u startu montirani i nema ni kapljice vode i tako godinama.

--- Kraj citata ---

Ima i do kvaliteta gume ali i do konstrukcije broda. Ako je prozor natkriven ili ima negativan nagib onda i moguce da ne curi. Inace curi pa curi...

--- Kraj citata ---

Evo ovo sokoćalo, našao sam kak ose zove :)
https://supromax.rs/product--body-940-300ml

Nema teorije da išta curi sa ovim...

Drivee:
A neki dobar silikon u kanal kedera, pa ga postaviti i izvuci kanapom, potom obrisati silikon sircetom ili cime vec?

zankiki:
Ako natkabina nema radijus koji prozor treba da prati, nego je ravna (a koliko se sećam jeste) nipošto ne stavljaj polikarbonat nego kaljeno staklo. Cena je skoro ista, a svaki polikarbonat će se vremenom izgrebati, matirati... Ne bude to strašno (meni su polikarbonati na kabini, jer ima radijus i staklo se ne može postaviti), ali ne mogu da zamislim koliko bi bilo opasno imati ih u nekoj noćnoj plovidbi ili slično...

MiletaStamat:
Hvala drugari na savetima. Probaću to da namestim  sa još jednim drugarom pa kako bude a biće nadam se dobro.
Što se tiče kaljenog stakla, hteo sam i ja to da postavljam, ali napred ne može jer je šoferka blago zakrivljena. Mogao sam bočne prozore, ali gde god sam zvao za leksan, kažu da se prodaje širina metar sa dužinom table od oko 2 metra, tako da mi se nije isplatilo da za bočne uzmem jedan kvadrat a onaj ostatak da bacim, pa sam se odlučio da sve bude leksan, jer se tačno uklapam u tu meru 1 x 2m. Inače je kaljeno staklo jeftinije od ovih ploča punog polikarbonata.
Danas idem da naručim sečenje, onda za vikend najverovatnije nameštanje.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju