Autor Tema: Bow/flat kite relaunch  (Pročitano 3187 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže skipper

  • Talasožder Mali
  • ******
  • Poruke: 879
  • Pol: Muškarac
  • www.mojaladja.com
Bow/flat kite relaunch
« poslato: 29, 09, 2009, 15:35:51 posle podne »
Bow/flat kite relaunch

Podizanje iz vode

Sa dolaskom bow modela podizanje zmaja iz vode nakon pada je dobilo novu dimenziju. Tehnika podizanja ovog modela je dosta drugačija od podizanja klasičnog C-shape zmaja (čak i onih sa montiranom petim konopom). Ali kako stvari nisu uvek baš sto posto savršene, ima i nekih stvari na koje je potrebno obratiti pažnju - posebno oni sa manje iskustva. Pročitajte šta i kako je potrebno učiniti da zmaj bez problema vratite u vazduh nakon pada i nastavite sa vožnjom.

Sa ovim člankom pokušaćemo da demistifikujemo novu tehniku koja je aktualna tema od pojave bow i ostalih flat modela na tube. Zbog drugačijeg oblika novi model zmaja reaguje na vaše poteze na nov način. Ali  krenimo redom...

Nakon pada vaš zmaj će se najverojatnije nalaziti sa prednjom tubom prema dolje, na površini vode. Prvo što morate osigurati jeste da zmaj ostane u tom položaju. Nikako nemojte dopustiti da se zmaj spusti sa leđima na površinu (to će biti objašnjeno u nastavku teksta). Nemojte okretati boom, ostavite konope prekrtene. Vrlo je bitno da leva strana booma ostane u levoj ruci, a desna u desnoj. Uzmite jednan spoljašnji konop i lagano ga povucite na sebe. Pod spoljašnjim konopom smatramo onaj koji se nalazi na samom kraju booma, koji vodi na donje krajeve zmaja (trailing edge). Potezanje unutarašnjih konopa neće uroditi plodom.



Koliko jako treba vući zavisi od snage vetra. U slučaju da je vetar slabije snage (kao na slici) onda će biti potrebno povući veću dužinu konopa. U slučajevima jačeg vetra, dovoljno će biti samo nakriviti boom. U slučaju da ipak vučete za konop osigurajte da ste primili za deblji dio konopa kako se ne biste posekli na napeti konop.



Dok držite jednan spoljašnji konop nategnutim, zmaj će započeti rotaciju stranu. Bitno je zadržati napetost konopa.



Prilikom okretanja zmaj će lagano krenuti na stranu kao i klasični zmajevi ali sa puno bržom rotacijom. Neće biti potrebno da dođe do samog ruba prozora vetra.



Kada se zmaj počne odvajati od površine mora, počnite popuštati konop i primite boom sa obe ruke. Ovo je najkritičniji trenutak jer će se u uslovima jačeg vetra ceo postupak odigrati trenutno. Zbog toga ne savetujemo povlačenje konopa potezanjem nego isključivo sa nakrivljavanjem boom-a. Da bi podigli zmaj  do kraja odgurnite boom od sebe kako bi izbegli nagli trzaj i nepotrebno povlačenje niz vetar.



Kao što smo na početku rekli, vrlo je bitno da se zmaj ne položi na leđnu stranu krila. To čete izbeći tako da nikako ne gurate boom od sebe nego ga držite što bliže kuki na trapezu (full power). U tom položaju prednji dio tube zmaja (gde se nalazi glavni ventil) nije napet. Kada nema napetosti postoje velike šanse da vrh odlepi od površine i celi zmaj se doslovno zarola.



Slike preuzete iz nemačkog Kite magizna i AdriaKite.com

U slučaju da se tako nešto dogodi, vaši konopi će biti zamršeni, dok zmaj može pretrpiti štetu zbog toga što su se povezni konopi omotali i stegli oko krila.

Ova tehnika primenjiva je na svim ravnim modelima na tube. Naša preporuka je da celi postupak isprobate na laganom vetru u kontrolisanim uslovima.
« Poslednja izmena: 29, 09, 2009, 16:22:39 posle podne skipper »