E, ovako treba... > Izbor elise i pogona

Kombinacija - manji brodski motor i Z-noga, misljenja...

<< < (2/7) > >>

MiletaStamat:
U pravu si ostao sam nedorečen. Zimsko vreme nas nekoliko ne plovimo pa dokojni pravimo razne planove. Došli smo na ideju da bi na Cranchi-ja mogao da stavim  brodski motor i uparim sa nekom manjom Z nogom. Tako bih možda dobio bolje perfomanse čamca, jer je on i fabrički imao Z nogu. Sad odgovaralo bi mi neki dizel motor od oko 18 Ks, malo gore malo dole. Mnogo jači ne treba jer nemam nameru da glisiram. Do 10+- km uz Dunav bilo bi dovoljno.
Znate da imam Hondu 25 KS. Nemam zamerki na nju, gura ona lepo, ali ako bi njenom prodajom zaokružio finansijsku konstrukciju i dobio ono što želim upustio bih se u tu avanturu.

calypso2:
Tvoje su želje, odluke i brod...Ali svrha foruma je diskusija pa iznosim svoje mišljenje.
Misim da je pogrešna odluka stavljati na tvoj brod stabilni motor i Z pogon.
Zašto?
-Koliko ćeš godišnje praviti radnih sati sa tim motorom i koliko smatraš da ćeš uštedeti goriva i za koliko decenija vratiti razliku?
-Z noga košta da se servisira isto kao i motor , ako ne i skuplje (može mnogo skuplje da izađe)-
-Tvoj brod ima glisersko korito i nema do prelaska u režim glisiranja nikakvih dodatnih brzina, već samo veća potrošnja i guranje vode uz još manju upravlivost.
-Zašto od tihog i mirisnog broda napraviti "bučni, dizelaški autobus"?
-Kada već imaš ugrađen vanbrodski motor, verovatno bivši mašinski prostor koristiš kao ostavu (kojih na 8m plovila nemaš beskonačno mnogo)
-Brod držiš na bovi, tako da smanjiuješ kačenje granja i ev. intervencija podizanjem vanbrodskog motora iz vode (Z nogu ne možeš toliko da podigneš, a i osim manjih trimova sve je razvlačenje i akanje mažetne koja može da bude problem i uvek je problem jer nije kruta samo kada je leto i kada je nova)
-Svaka intervencija na Z pogonu znači vadjenje broda iz vode...
-Itd. Mogao bih knjigu da napišem...Brod ti je predviđen za glisiranje. Ništa ne dobijaš vraćanjem na unutrašnji motor osim ogromnih troškova i ozbiljnom potencijalnom zezancijom sa Z pogonom. Znaš koje sam sve brodove imao i iz iskustva ti kažem da je to najosetljiviji, najgluplji i najskuplji pogon.
Drugari smo i van foruma  i ovo je dobronamerno moje mišljenje i ne znači da sam u pravu naravno  114

MiletaStamat:
Marko, naravno da se ne ljutim na komentare. Zato sam i otvorio temu ovde jer znam da ima mnogo iskusnih nautičara i kad saberem sve rezultate za i protiv, iskustva, predloge, sugestije i sl.  znaću šta mi je raditi.
Ne žalim se ja ni ovako . Honda gura Cranchi odlično, Nije velika ni potrošnja jer ne silujem motor. Nego palo mi na pamet da bi mogao vratiti ćamac na fabričko podešavanje ali bez glisiranja, a znam da se može ugraditi, pa rekoh ajde da čujem mišljenja
.

srsa:
 Mani se Strajo grunfovanja. Upario si Hondu sa lađom i uživaj, bre. A kad rešiš, prodaj sve pa kupi lađu sa stabilnim motorom koja je i duža i šira od Krančija.  114. Ili ako hoćeš kupi moju Mamtru pa ugradi stabilni motor.  sajkaca

marko07:
Oprosti sto se mesam a nemam bas mnogo znanja na tu temu- cini mi se da sam negde ovde na forumu skoro citao da z noga i motor ispod 40-50 ili koliko vec konja nije bas najbolje resenje... Nemam pojma da li je to istina i da li se dobro secam ali samo da napomenem, ne moze da skodi )

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju