E, ovako treba... > Yamaha
Izbor motora za određeni tip plovila
ljuba1:
Ja sam Ljuba1, nov sam na vodi i vlasnik Primorke sa yamahom 8 ks .Zahvaljujem Đeri i svim ostalima na savetima. Da li bih imao istu brzinu i pitrošnju sa mojom osmicom na 2/3 gasa i yamahom 20 ks na 1/2 gasa .Drugu polovinu gasa na toj yamahi bih čuvao za ne daj bože . Prošle godine me stigla košava na Savi nije bilo prijatno. Da li su to opravdani razlozi za razmišljanje o 20 ks. U tim trenucima za 20 do 30 min. mislim da litar , dva benzina nije toliko bitan razlog.Da li u ti slučajevima mogu sa 20 ks da idem brže 5 - 6 km na sat i sklonim se na bezbedno mesto .Hvala.
zankiki:
Mislim da nema šanse da ideš 5-6 km brže... Koja ti je max brzina sa 8KS?
Bakara:
Da, treba da saznamo trenutnu brzinu i obrtaje da bismo nesto prognozirali... Ako sad ide 5kmh, mozda i dobije jos 5-6km/h sa obicnom dvadeseticom, ali na punom gasu. Poredjena radi, dok sam imao Albin 25 sa Yamahom autolube 20hp i elisom za broj teretnijom od standardne, na 2600rpm sam isao uzvodno oko 8kmh a na punom gasu na 4300rpm koliko je mogla da izvrti, brzina je bila oko 12kmh uzvodno. Potrosnja na 2600rpm bila oko 2.4L, a na 2200rpm cini mi se 1.7L, sto je bilo skroz ekonomicno za vanbrodski.
To korito je tesko oko 1.5t dimenzija 7.5m x 2.6m, ali je veoma plovno. Njega je i Tomos 4 uspevao da pogura uzvodno do brzine od 6.4kmh sajkaca
Bakara:
Evo nasao sam svoj post od ranije, dok sam imao kombinaciju Albin + Yamaha 20:
--- Citat: Bakara 12, 12, 2020, 17:06:13 posle podne ---Yamaha autolube 20hp, elisa 9.9 x 11:
- uzvodno plovim na 2600rpm, najlepše radi i brzina je 7.5 - 8km/h, potrošnja 2.4L
- pun gas uzvodno 11.3km/h, nizvodno 14.3km/h, ispada da na mirnoj vodi idem 13km/h maksimalno
Tomos 4, srednja elisa:
- uzvodno 6.4 km/h, nizvodno 10.3km/h. Po mirnoj vodi ispada da idem 8.3km/h sa Tomosom od realnih 2.8hp
--- Kraj citata ---
Navigacija
[0] Indeks poruka
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju