E, ovako treba... > Restauracije
Grunfovanje Nuthy-ja
Drivee:
Ne znam da li sam te bas dobro razumeo tj nisam siguran sta je cilj. Postoje pravila:
Ploce moraju biti iste da bi se dobilo ono po specifikaciji. U tvom slucaju imas 185W i zelis jos 205W. To znaci da ces imati 2x185W jer ce manja da pojede struju te vece. Generalno moze to sto zelis a jos bolje, kupi od 185W plocu da ustedis novac jer se ploce placaju po W. Nema potrebe za 205W.
Sto se tice bateija. Nikako ne kupovati nove pa spajati sa starim.
Batrije moraju biti istih kapaciteta i zeljeno je i da je proizvodjac tj model isti. Baterije rade kao sistem spojenih sudova. Stare ce da jedu struju novih dok se ne izjednaci kapacitet. To znaci da ce ti se novi prazniti non stop do kapaciteta starih baterija i kada ih ne koristis a u isto vreme ima punjenja i skratices im zivotni vek.
Sto se tice kontrolora, ako imas mogucnosti kupi MPPT obavezno. Izbegavaj fungpusun mppt sa KP. Trajao mi je 30 meseci.
Dobar kontroler ima mesta za bar 6mm zicu, skini koju licnu i pasovace. Ako nije tako, izbegavaj taj kontroler. I obavezno potrosace na kontroler. I ja sam imao istu situcaiju jer sam slusao neke ..... te me je to kostalo debelo.
Dora:
Hvala obojici za odgovor :)
Ta ploča od 205 vati je pokazna vežba (link) ali bih je ja kupio jer nisam imao pojma da se ne sabira nego ponaša kao i baterije :) Dobro taj deo sam rešio :)
Kontroleri koje gledam su:
https://borikplus.rs/proizvodi/solarni-sistemi-i-komponente/kontroleri-punjenja-i-praznjenja/kontroler-punjenja-solarnog-sistema-12-24v-30a-mppt-tracer3210an/
ili
http://solarni.shop/product/regulator-mppt-12-24-sr-ml2430-30a/
Sad dali victron ili neki drugi (pogledao sam zilion i pogubio se) ima onu opciju da "poravna" baterije kad su u paru ili neki drugi nemam pojma.
Drivee čitao sam da ti imaš Djerdap tri na čamcu ( ili sam pobrkao i to) pa me zanima tvoje mišljenej koliko ampera za MPPT regulator treba. Nema potrebe da bacam pare a ne bih ni da mi zafali 2 ampera :)
Potrošnja normalna šta na brodu ide, rasveta, muzika, tv, frižider, vebasto, pumpa za vodu i kaljugu i konvertor i to je to eek Pošto je Broker stao na stranu 24v tako će i ostati :)
Ako ima predloga šta drugo ili za manje para slušam :)
broker975fx:
Jbg po ceni i izgledu deluju ok a kako rade, verovatno bolje od ovih od 3-4k rsd. Ipak ja sam za Vitron prosto jer je u pitanju proverena stvar na kraju krajeva cuvace ti aku. koji prilicno kostaju. Ja imam ovaj mali i radi fenomenalno, imas i varijantu da uzmes jednu malu spravicu koju tutnes u njega i onda lepo preko wifi ja imas komplet monitoring punjenja.
Dva dana mi bilo zanimljivo i sada naravno ne pada mi na pamet da bilo sta gledam:)
Dora:
Gledam i Victron ali za malo više para od ovih ima samo 15A, govorim kod nas, oko 100 evra regulator i blutut ili monitor još pedesetak. Sa povećanjem amperaže cene idu u nebo :) Zato se pitam a i pitam kolika je normalna potrošnja na brodu, znam da nije ista onom ko pravi palačinke u rerni i samcu koji kuva samo kafu ali neki prosek mora da ima :)
Victron balanser baterija je oko 8000 a mislim da onaj regulator Victron koji to ima u sebi košta oko 22-23 hiljade..
Sve ću ja to saznati kad pukne proleće ali pošto sad nameravam da ga oderem ko zeca i prepravim bilo bi zgodno da sve uradim a onda samo budem plovak... Kaže žena opet ideš da budeš plovak.. kako plovak? pa ploviš na brodu.. pa ne plovim vezan je u marini, da ali na vodi je i ljulja se, dakle ploviš....
zankiki:
Amperaža je bitna samo da podrži snagu ploča, ne vidim zašto bi terao potrošače preko kontrolera? A za 2 x 185 bi valjalo 40A.
Drugo, moram da se ne složim oko izbora akumulatora, bez problema se vezuju akumulatori različitih kapaciteta, usled unutrašnjeg otpora svaki će dati struje koliko može (već će davati više a manji manje), a i pri punjenju će svaki uzimati koliko mu treba. Nidzda je svojevremeno napisao ekstra tekst o tome, nisam siguran da li ovde ili kod Ake na forumu.
I kao treće, ja sam spajao ploče različite snage i sve je radilo bez problema, bitno je da se usklade izlazni naponi ploča (ima ploča koje imaju open circuit napone od 20, a i od 50v). Ovo je bitno da bude tu negde, a sama snaga ploče i ne mora.
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju