E, ovako treba... > Restauracije
Popravka Super Shark poliester camca
gorstak:
Igrom slucaja nabavio sam Super Shark 3,30 koji bi zeleo da sredim pa Vas molim za pomoc. http://www.premix.co.yu/camci/006supershark/006supershark.htm
Ovo je moj prvi camac i apsolutni sam pocetnik sto se tice plovila.
Zivim na Zlatiboru i imam nameru da ga koristim na okolnim jezerima (Kokin Brod, Radojina, Perucac, Sjenicko jezero,...) Za sve koji svrate sledi domaca rakija a bude i govedje prsute ;)
Camac je star po mojim procenama oko 20godina i na njemu nema koliko sam primetio velikih ostecenja (lomova tj probijanja) plovio je pre zadnjeg vadjenja iz vode.
Na njemu postoje ostecenja onog sloja koji je nanesen preko vlakana i laka ako ne gresim gita (na pojedinim delovima debljjine i par milimetara) i naravno boje. Nakon pranja pod pritiskom te pukotine su se lepo otvorile i isprana je prljavstina (nazire se smola i vlakna). Na slikama to ovako izgleda
ili isto to uvelicano
odnosno kao ovo
ili ovo
Kobilica (ako se to tako zove :) ) izgleda ovako (malo se nazire smola i vlakna)
Rub sa koga sam skinuo zastitinu gumu (nekako je najtrosniji na jednom mestu se malo uvio kad smo podigli na stranu zbog pranja) izgleda ovako
Postoji i par ostecenja dimenzija par kvadratnih santimetara kao sto je ovo (vivi se smola i vlakna)
Unutrasnjost po kojoj se gazi je takodje malo ispucala, zakacicu slike. (kad prevrnem camac :) )
Barba:
Dosta je ostecen i nije bas naivno. Mora da se radi, trajace i kostace, ali bar ne moras da skidas antialgin. Poliester ima vazdusni mehur ispod gelcoat-a (to je beli sloj preko vlakana) ispod svake zvezdaste prskotine (4. slika) i ispod svakog sirenja prskotine (3. slika). Tu moras da obrusis sav nezdrav poliester i da gitujes ili laminiras u zavisnosti od dubine.
Kako sam ja to radio, mozes da vidis ovde:
http://www.barba.in.rs/Restauracija/Restauracija.html
gorstak:
Barba ovaj link je sjajan :good:
Nisam mogao da izdrzim. Brusilica u ruke i evo jedne zvezde u fazama.
Zagledo sam pukotine na Gelcoatu (ako je to) na pojedinim mestima je debeo i 2milimetra (mozda i 3mm). Meni izgleda kao do je do tih vecih uzduznih pukotina doslo usled nekog naprezanja. Nekako je materijal ispod tvrd, nedeluje porozno.
Slika 1.
Slika 2.
Slika 3.
Slika 4.
ispod mi deluje dosta zdravo
A evo i poda. Primecuju se poprecne paralelne naprsline. Ocigledno je ispod neka ispuna - rebra. Od cega li su?
Slika 5.
Slika 6.
Barba:
Ako je poliester ispod tvrd, onda samo poravnaj zelenim bodi gitom. Moj camac je ipak 30 godina star pa sam imao prilike da vidim kako izgleda razjedeni poliester ispod zvezdaste prskotine. Ako je dubina veca jer si obrusio i deo propalog poliestera, tu je bolje koristiti epoksi git. Zvezde moras obavezno sa saniras jer sta god budes radio preko njih ce pucati i voda ce ulaziti i razjedati poliester.
Ako imas kruzne prskotine debljine dlake gde je krug u krugu, to obavezno brusi.
Kod mene se na mestima gde se prskotina sirila od debljine dlake pa do par milimetara (dao si jednu bas takvu sliku), sam gelcoat rasprskavao, pa moze se reci i u komadicima, po dodiru brusilice, pa sam ja resio da sve nezdravo obrusim i saniram. Na nekim sam mestima cak namerno radio isecanja, ali to je bilo gde je poliester bas propao i na mestima dveprskotine u samom poliesteru.
gorstak:
Ok za zvezde i krugove al imam i ovakvih detalja koji su povrsine 10x30cm. Koje sam ispirao pod dosta jakim pritiskom (masina) i pukotine su se malo otvorile (isprala se prljavstina i skinuo se deo boje) ali se nisu odvaljivali delovi iako je tu debljina coata mozda 2 pa cak i tri milimetra. Moracu i tu da zabrusim?
uvecani detalj
Imam i pukotina koje su duzine po oko 15ak cm
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
Idi na punu verziju