Nautika opšta... > Nautičke reportaže
batajnicki sprud
zankiki:
Ovo si lepo rekao... Mnogo puta se nadjem u situaciji da sam svestan da sam se sad zadesio na nekom delu Dunava, pri ordeđenom vodostaju, kada sprud, obala, ili nešto treće izgleda na određen način... Već za 5 dana neće biti isti vodostaj, a već dogodine taj sprud neće tako da izgleda, ili ga neće ni biti.
A ume da bude nestvarno lepo.
Tako da mogu samo da se složim - treba što više ploviti, usput se uvek nađu lepa mesta za pristan i kupanje!
neptun:
Izgda da ce biti ova opcija sa savom, do baricke i nautickog sela. Pa kad se dunav smiri idemo na belegiske..
bela stene je lepa, ali mi se nesto ne ide bas zbog bg. kanalizacije.
zankiki:
--- Citat: neptun 10, 08, 2020, 20:43:32 posle podne ---mene zanima i mogucnost da se zavucem u neki dunavac bez matice i prespavam na sidru, ne mogu ono sa nabijanjem na obalu.. pa me zato i zanima dali moze da se udje u onaj kanal kod bagajnickog spruda. gaz mi je oko 60 cm
racunam da bih i na belgiskim adama nasao tako neko mesto...
--- Kraj citata ---
E vidiš, ovaj deo mi nije jasan... Meni je najgori način noćenja van matice na sidru... Ako bude noću vetra ili oluje, ume toliko da vrti brod da nijedno sidro neće lepo da drži (ako nema baš puno kg)... Kada si u toku, dobro sidro se uvek ukopava, i tu nikad nisam imao problem.
U Porečkom zalivu ove godine se noću razduvalo, morao sam noću spuštati dodatne tegove niz kanap sidra da lepo usidrim brod.
Naravno, kad nadjem lepu obalu, vežem se izmedju dve mlade vrbe, da nema iznad glave ništa što može da padne (stara stabla, suve grane), e onda može noću i uragan da udari, ni ne ustajem da vidim kakvo je stanje napolju.... To mi je ubedljivo najsigurniji način.
Naravno, možda ja nešto i radim pogrešno, pa mi je zato ovaj način najsigurniji... Ili je tako iz navike. Ali za mnoge godine, kada se tako vežem, nikad mi se nije desilo da se pokajem.
Drivee:
A da probas vise kanapa da mu das? Da bacas sidro bar 40m pre mesta gde ces se sidriti...tj gde planiras da budes..
zankiki:
Jbg, ako na recimo 10m dubine, spustim 40m kanapa, da ne računam sad u metar, ali me vetar vrti u radijusu od 50-60 metara okolo....
Nije ni to rešenje. Kada sam u toku, ispuštanje dosta kanapa se podrazumeva.
Imam dodatni teg od 10kg, i kad ga spustim niz kanap sidra, on se parkira na 4-5 metara od samog sidra (na početak lanca koji je izmedju kanapa i sidra). Onda taj teg drži sidro uvek u pravom položaju za ukopavanje.
Mada je tamo U porečkom zalivu bio kamen na dnu, tako da od ukopavanja nema ništa (osetio sam pod rukom dok sam vukao sidro), ali ga je svakako dupla težina lepo držala posle...
Kažem, možda je problem u meni, ali uvek kada spavam na sidru, par puta u toku noći se budim i pogledam gde sam... Kada sam ispravno vezan u obalu, spavam kao beba.
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju