Nautika opšta... > EKOLOGIJA

Ekoligija po nasem

(1/2) > >>

Misha D:

Misha D:
A kada dune kosava Dunav se ne vidi od pepela

LSI:
Да тај дим и пепео који носи ветар заврши овде код нас, могло би се рећи да је задовољена божја правда - ми загадили па ми и цену платили.

Али није тако.
Ветрови те димне гасове носе чак до Будимпеште. Још крајем '90-их нека комисија ЕУ саставила је извештај о штетном утицају термоелектрана из Србије и Републике Српске и захтевано је од тадашње Југославије да се технологија унапреди како би се смањили штетни утицаји на суседне државе.

После догађаја из 2000. када је дошло до промене власти, тадашњој Југославији, оном што је од ње остало, понуђена је инвестиција од више од две милијарде евра за коју нису тражене државне гаранције и резерве, а сав кредит би био исплаћен у годинама које би уследиле. Радило се о технологији за пречишћавање азотних и сумпорних гасова из димњака термоелектрана. Инвеститор се обавеза да уколико не докаже ефикасност своје технологије мора све да врати у првобитно стање о свом трошку.

Практично, државу ништа не би коштало у тренутку уградње филтера а оптерећење цене струје било би минимално у периоду од десет година. И шта се догодило?
Руководство ЕПС-а није дозволило да се такав уговор потпише (оно што је најсмешније у овој тужној причи - текст уговора је издиктирала правна служба ЕПС-а, текст је у Аустрији потписао инвеститор, али по повратку, ЕПС је одбио да потпише уговор чији текст је сам предложио!).

До споразума и до реализације никад није дошло. Прошле су године а онда је ЕПС закључио уговор с неком јапанском компанијом вредан у тренутку закључења преко 400 милиона евра за прву фазу за коју је држава Србија гарант и обвезник враћања кредита. Укупна инвестиција није саопштена, као ни крајњи рок када ће филтери прорадити.

Тако да, мислим, овакве слике ћемо још дуго гледати и "уживати" у шкодљивим димним гасовима (прича о депонијама пепела је посебан део тог проблема).

calypso2:
Ali davace subvencije za elektro automobile i za gradske autobuse...Zbog zagadjenja  ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha

zankiki:
A i u toj priči o elektro automobilima nema ništa ekološki, sem želje da se ne koristi nafta....

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju