Nautika opšta... > Nautičke reportaže
Vidra
Drivee:
Tako je, jedno belo svetlo i to u svakoj kineskoj prodavnici se kupi LED svetlo za bicikl, baterija traje danima valjda, to je praksa. Ja licno koristim bat. lampu koja je usmerena u nebo, vidi se 360 stepeni, baterije su 2x18650, imam ih milion iz lap top baterija i naravno one se pune. Inace i lampa se puni auto punjacem a ja ga imam i u camcu, tako da sam resio taj problem. Kosta tracavih 800 dianra sa 2 baterije koje i nisu nesto ali sluze. Ja sam ih odmah ostavio sa strane i ubacio kvalitetnije, 2700mhA.
https://www.kupujemprodajem.com/lov-i-ribolov/lov-lampe/led-baterijska-lampa-police-led-lampa-t-8626/oglas/93492653?filter_id=651821671
Dosta jaka, moze da posluzi za bilo sta. Otisla je tehnologija jako daleko.
BataVoja:
Kad smo kod osvetljenja, primetio sam da ovi taze nautičari stavljaju napred jake reflektore kao na kolima dugačka svetla. To ne samo da je protiv bilo kakvih propisa već zaslepljuje čamce iz suprotnog smera. Policija bi trebala i oko ovoga da povede računa, ali njih po mraku nema nigde (možda na nekom splavu).
Ali pošto nam je zemlja postala divlja, onda svako radi kako mu se sviđa.
zankiki:
Nisam znao da je to protiv propisa? Tj. ne sećam se da sam nekad naleteo na taj podatak...
Naravno da ih ne treba držati uključenim sve vreme, jer drugima smeta a ništa se i ne dobija pri redovnoj plovidbi...
Jak reflektor na krovu skoro svi imaju, jer je potreban u mnogo situacija, izmedju ostalog za noćno pristajanje ako je vez neosvetljen, ili za pristajanje u obalu...
E sad, pitanje, ako već znamo da na nekom potezui ima dosta neosvetljenih čamaca - skutera, da li je bolje ipak držati uključen reflektor kako bi ih videli i po potrebi izbegli?
Drivee:
Imam odlicnu baterijsku lampu, domet je preko 100metara, probao sam da je koristim nekada nocu..bukvalno ne vidim nista na vodi, nekako me zaslepljuje, odbija se svetlost od vode, sta ja znam, lepse mi je da vozim polako po mraku, e sada, ja vozim mali camac, mozda je na vecim potrebno i ne smeta.
zankiki:
Nije većim potrebno, takođe ništa ne vidiš... Meni je na krovu, pa kad mi osvetli i pramac onda još manje vidim zbgo odsjaja...
Da ne bude zabune, ne plovim sa uključenim reflektorom...
Ali jako dobro osvetli obalu, pogotovo ako imaš onaj koji okrećeš na džojstik... Nekada je takav mrak da nisi siguran gde je obala, pa ga okreneš da vidiš koliko si daleko i slično...
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju