Nautika opšta... > Zakoni i Propisi

U potaji

<< < (6/8) > >>

DuleN:
Bravo Terca  114

MiletaStamat:
Sve je to u redu, ali ipak bih svima na vodi preporčio da je bolje da na zahtev policijskih službenika pokažete dokumenta, i postupite po ostalom što traže. Nikada se ne zna iz kojeg je to razloga. Isključujem tu, naravno, prekoračenje ovlašćenja, zloupotrebu, korupciju i ostale radnje nespojive sa službom.
Možda mislite da u kopnenom saobraćaju može samo da vas kontroliše saobraćajni policajac, naravno da ne, može i policajac iz opšte nadležnosti. Tako i na reci, može vas kontrolisati i rečna policija, a ako je potrebno nastaviti postupak, znaće već kome da vas proslede.
Inače ima jedan član zakona koji lepo kaže šta je i kako je:
Provera zastave, gonjenje, zaustavljanje, zadržavanje i sprovođenje plovila

ZAKON O POLICIJI-  Član 98

U obavljanju policijskih poslova na rekama i unutrašnjim vodama policijski službenik može, u skladu sa posebnim propisima, da:

1) proveri zastavu plovila;

2) zaustavi plovilo;

3) pregleda isprave plovila i lica na plovilu;

4) pregleda plovilo;

5) goni plovilo;

6) zadrži plovilo;

7) sprovede plovilo nadležnom organu.

Gonjenje plovila iz stava 1. tačke 5) ovog člana može započeti ako se plovilo ne zaustavi nakon upućenog poziva na zaustavljanje vidljivim svetlosnim, zvučnim ili znakovima međunarodnog signalnog kodeksa i sa udaljenosti koja omogućava prijem poziva.

Ako se plovilo koje se goni ne zaustavi, policijski službenik dužan je da ga zaustavi manevrom ili upotrebom drugog sredstva.

zankiki:
Titelskom šajkom i hondom 20ks   sajkaca

budens72:
U poslednjih 7-8 godina policija me je na vodi kontrolisala 4-5 puta i uvek su bili korektni i prijatni...
naravno da imaju pravo na kontrolu posebno iz razloga sto Inspekcija plovidbe to retko radi ili ne radi,mada su me jednom kontrolisali i oni pre 3 ili 4 godine.
Naiđoše u nekom gliserčiću,bio sam usidren malo iznad petrovaradinskog dunavca prema Oficircu i baš mi je istekla registracija nekih nedelju dana. Ja im objasnio da sam namerno malo prolongirao obnavljanje registracije (3-4 nedlje) da izađem iz leta zbog toga što su mi leti troškovi veliki (gorivo,iće i piće)  25648 flasica i oni sa puno razumevanja mi nisu pisali nikakvu kaznu.
Tako da mogu reći da imam za sada pozitivna iskustva u susretima sa službenim licima na Dunavu

Ti sa Šajkom su prošli bar deset puta pored mene i nikada me nisu ništa pitali..

Bakara:
I ja imam samo pozitivna iskustva, i voleo bih da tako ostane... jh

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju