Opšta...Tu smo... > Ako neko zna ...

ELISA

<< < (2/8) > >>

zankiki:
I meni ovo nije jasno, ako može objašnjenje.
Nekako bi mi bilo logično uzeti elisu što većeg prečnika, ali sa manjim korakom (sporiju ) za deplasmanca?

Bakara:
Da, to i treba da uradi. Do 25hp mislim da je maksimalan prečnik 9.9, ili na nekima piše 9.7/8. Pretpostavljam da već ima taj prečnik pa bi samo trebalo uzeti elisu sa manjim korakom.

Primer, kod mene je bila 9. 7/8 x 12, pa sam stavio 9.7/8 x 11, i stanje se osetno popravilo. Da imam negde za još jedan korak manju x 10, mislim da bi to bilo pravo za moju Yamahu..

DuleN:
Kad Drive objasni, tri dana treba da se mozga  kuku kgk

Drivee:
Ajde da probam da obajsnim moju teoriju :)

Ovo su elise za Honda 20. Diametar je 9.25 ili 9 1/4, on utice na potisak, brzina se dobija ili smanjuje biranjem pitch-a tj koraka elise. Honda fabricki korak na elisi je 10. Ukoliko zelimo da smanjimo brzinu, a dobijemo vece obrtaje mi treba da biramo elisu sa manjim pitchem tj korakom. Ja recimo imam pitch 10 a kupio sam i pitch 11 koja je brza. Ukoliko zelim teretniju, treba mi pitch 8 ili 9. Njemu bi trebalo recimo diametar 11 a pitch recimo 6, samo sto to ne postoji.. ja baratam onim sto se moze naci da se kupi.. na ovo sto solas i honda nude, postoje kinezi sa pitch 7 kao i sa 11 i 12.

B   D          P      R   Honda Part Number
3   9 1/4   8   R   58130-ZV4-008AH
3   9 1/4   9   R   58130-ZV4-009AH
3   9 1/4   10   R   58130-ZV4-010AH

--- Citat: Bakara  05, 11, 2019, 17:04:10 posle podne ---Da, to i treba da uradi. Do 25hp mislim da je maksimalan prečnik 9.9, ili na nekima piše 9.7/8. Pretpostavljam da već ima taj prečnik pa bi samo trebalo uzeti elisu sa manjim korakom.

Primer, kod mene je bila 9. 7/8 x 12, pa sam stavio 9.7/8 x 11, i stanje se osetno popravilo. Da imam negde za još jedan korak manju x 10, mislim da bi to bilo pravo za moju Yamahu..

--- Kraj citata ---

Tako je, zadrzao si isti diametar jer naravno nisi imao izbora a smanjio si korak za 1 i to ti je dalo vece obrtaje a manju brzinu.. bas to zelim da kazem.

Bakara:

--- Citat: Drivee  06, 11, 2019, 08:11:18 pre podne ---Tako je, zadrzao si isti diametar jer naravno nisi imao izbora a smanjio si korak za 1 i to ti je dalo vece obrtaje a manju brzinu.. bas to zelim da kazem.

--- Kraj citata ---

Sad smo se svi razumeli, to sam hteo da postignem da čovek ne pogreši  thumbup
Samo da napomenem za ovo što sam citirao gore, ne mora da znači da se izgubi na brzini, naprotiv, može da se dobije jer motor ranije nije mogao u pune obrtaje a sad može. Teoretski je tako, ali u praksi na našim deplasmancima se uglavnom malo dobije.  hi

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju