Nautika opšta... > Iskustva sa vode

UPLS Udruženje profesionalnih lađara - Objave na sajtu

<< < (16/17) > >>

Bećar:
POJAČANA INSPEKCIJSKA KONTROLA NAUTIČARA U NOVOM SADU


U letnjim mesecima je povećan broj nautičara na domaćim rekama. Većina je dobro pripremljena za izazove koje nosi reka ali, na žalost, ima i neodgovornih koji svojim ponašanjem ugrožavaju bezbednost plovidbe i živote kupača.
Ove godine je smanjen promet trgovačkih i putničkih brodova ali je izuzetno povećan broj nautičara. U proteklom mesecu primećeno je pojačano delovanje rečne policije i inspekcije plovidbe na uklanjanju nesavesnih pecaroša iz plovnog puta kao i povećena kontrola bezbednosti plovidbe, što je za svaku pohvalu.
Povećanjem broja brzih čamaca i skutera stvorili su se novi bezbednosni izazovi koji, po našem mišljenju, nisu još uvek adekvatno obrađeni. Najveću opasnost predstavljaju gliseri i skuteri u zonama kupališta.
Analizom priobalja i postavljanjem adekvatnih oznaka na kupališta, postavljanje znakova u zonama za sport i razonodu i znake zabrane u kritičnim područjima uveliko bi se povećala bezbednost i probudila svest nautičara.

Pohvaljujemo napore rečne policije i inspekcije plovidbe na uspostavljanju reda na domaćim rekama i pozivamo nadležne da razmotre naš predlog o analizi rizičnih zona bezbednosti i postavljenje adekvatne znakovne signalizacije.

Upravni odbor UPLS

https://udruzenjeladjara.com/blog/2020/09/01/pojacana-inspekcijska-kontrola-nauticara-u-novom-sadu/

Bećar:
AKCIJOM NAUTIČARA IZBEGNUTA VELIKA PLOVIDBENA NEZGODA U NOVOM SADU

 Jaka košava u našoj zemlji u proteklih nekoliko dana izazvala je brojne nepovoljnosti za plovidbu.

Jedna od najvećih prepreka za bezbednu plovidbu i za očuvanje imovine u priobalnim delovima reke su predstavljale pojedine usidrene barže na sidrištima koje su se usled nedoststka nazora, pod jakim talasima i udarima vetra, počele kretati slobodno usled popuštanja sidrenih lanaca.

07.10. smo imali sudar tankera ispod Pančevačkog mosta a sledećeg dana u Novom Sadu je izbegnuta ogromna materijalna šteta kada su nautičari kluba Disqont iz Novog Sada, zaustavili teretne barže koje su se kretale slobodno i pretile da unište marinu i čamce na levoj obali Dunava i potencialno udare u most i izazovu opštu obustavu plovidbe.

Barže nisu bile propisno usidrene i zbog toga je, usled nepovoljnih metereoloških uslova, došlo do njihovog kretanja. Olakšavajuća okolnost je i nizak vodostaj te barže nisu razvile veliku brzinu slobodnog kretanja.Nautičari su obaranjem drugog sidra zaustavili baržu


Najstrašniji deo ove priče je da se ceo incident događao radnim danom oko 15h. Lađari koji su primetili kretanje barži sa sidrišta su pokušali da pozovu kapetaniju pristaništa i patrolu granične policije ali im se niko nije javio na radio vezu. Klasična rečna policija koja je reagovala na ovakve probleme je rasformirana ove godine i patrolni čamac im stoji vezan na Ribarskom ostrvu.
Lađari i nautičari su prepušteni sami sebi, bez nade da će se nešto promeniti uskoro.

Upravni odbor UPLS

https://udruzenjeladjara.com/blog/2021/10/09/akcijom-nauticara-izbegnuta-velika-plovidbena-nezgoda-u-novom-sadu/

Kabe:
Kodni naziv: "Ničija voda".

zoki_ns:
Apropo price...
Vec nedeljama  stoji nasukan, pretpostavljam da je jos uvek, njega  vetar nije mogao  da mrdne ...
Ali sam primetio u poslednje vreme cesto usidrene barze poprecno, ili značajno  ukoso na ovoj lokaciji, tj. lokaciji pomenutoj u tekstu...

Kabe:
Nije jedini nasukan, ima ih dosta...

I ovaj deli sličnu sudbinu u privezu.Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju