Nautika opšta... > Iskustva sa vode

UPLS Udruženje profesionalnih lađara - Objave na sajtu

<< < (3/17) > >>

Terca:
pa sad, oni se rizično ponašaju, ali baš da izazivaju opasnost...

Rizično kao i ti kad se sidriš noću pod tvrđavom, ili isploviš u salauku... što bi se ti osećao ugroženo kad neki tamo džiberi pecaju u govnima po cenu da možda i poginu? Što misliš da izazivaju opasnost po baržu od 1600 tona? (ja znam da je to zabranjeno i smatram da zabrana ima smisla, ukoliko se sprovodi kompetno, i sprovodi je onaj koji treba).

Izazivanje opasnosti je kad ugrožavaš druge ljude ili imovinu, recimo:
- kad možeš da pružaš turističke usluge za po 30 cuga i naduvanih ljudi na ličnom plovilu za sport i razonodu, bez opreme za spasavanje i bez prave obuke.
- kad možeš da srolaš 2 džointa i iznajmiš skuter u blizini plaže.
- kad cuga glisiraš ispred Stranda pa ispadneš iz čamca
- kad mimo zabrane podigneš talase od metar ipo pored redovnog ugostiteljskog objekta sa dozvolom za postavljenje plutajućeg objekta na kome se dešava svadba i 30 ljudi drma kolo
- kad ostaviš usidrene barže bez nadzora pa se one otkače
- kad ne obeležiš novoizgrađeni naper u Kamenici, uz sam plovni put, niti ga ucrtaš u prvih 5 narednih izdanja plovidbenih karata
- kad organ koji JESTE nadležan kontrolu ostaviš na obali, a njegov posao preuzme mimo propisa neko drugi ko NIJE nadležan, pa svaki silniji džiber može da se uspešno tužaka sa državom, ili da za crvenu piša po sirotinji

dopiši sam..

Kolibri:
- kad organ koji JESTE nadležan kontrolu ostaviš na obali, a njegov posao preuzme mimo propisa neko drugi ko NIJE nadležan, pa svaki silniji džiber može da se uspešno tužaka sa državom, ili da za crvenu piša po sirotinji
Suština problema, početak i kraj.

zankiki:
Opa, nešto i naučih, eto vidiš za sve ovo vreme na Dunavu nikad nisam čuo, i nisam imao pojma da je noćna plovidba zabranjena? Napiši molim te nešto više o tome? I molim te da ne trpaš pecanje u plovnom putu i sidrenje na 100 metara iza crvene bove u metar i po vode u isti koš, jer onda svaka priča na ovu temu gubi smisao...

1. Zašto misliš da se osećam ugroženo što neko peca na plovnom putu? Ja samo mislim da je debil što to radi, kao što sam i napisao...

2. Ne znam da je sidrenje ispod tvrđave na mestu na kom to radim zabranjeno, i ne znam što bi bilo? Barem po danu, noću po novim informacijama ni ne bih smeo biti tamo, pa se samim tim ni sidriti  ha ha Sad sam konsultovao i karte, sidrenje je po njima zabranjeno na 2 mesta izmedju mostova, ali ne i tu.

3. Svakako ne smatram da su kapetani brodova neljudi koji će potopiti i pregaziti čamac u plovnom putu samo zato što zakonski za to ne odgovaraju. Ako ako barža od 1600 tona pokuša da izbegne čamac, pa udari u drugu baržu od 1600 tona, onda to već jeste izazivanje opasnosti?

A sidrenje noću pod tvrđavom nije rizično, jer je toliko plitko da bi se barža ili neka ozbiljna ladja pre nasukala nego me dohvatila tamo... Barem po ovom trenutnom vodostaju.

vepar:
I mene zanima iz kog propisa proistice da nam  je zabranjena nocna plovidba. Sta ce nam onda navigaciona svetla?  sha sha sha I zasto je zabranjeno sidrenje ispod tvrdjave?

Kolibri:
Uredba član 108
Pravila plovidbe u uslovima ovraničene vidljivosti predviđa obavezu da čamac mora da bude na radio vezi na kanalu brod brod ili kanalu koji odredi kapetanija. Praktično bez registrovane radio stanice je zaista zabranjena plovidba u uslovima ograničene vidljivosti. Sad konkretno za sektor NS mi zaista nije poznato da postoji izričita zabrana za noćnu plovidbu čamaca, niti ima smisla ukoliko čamac ispunjava uslove za noćnu plovidbu.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju