E, ovako treba... > Plovila
Plinske boce na čamcu
zveki66:
--- Citat: Bakara 19, 05, 2019, 13:03:58 posle podne ---Da, ni meni ne stoji boca u spavaćem delu već u kokpitu i razmišljam isto po pitanju održavanja instalacije.
[bJedini problem vidim u tome ako se desi curenje dok frižider radi, onda će plin u jednom trenutku doći i do gorionika.
[Što se mene tiče, nabavio bih detektor gasa a bocu bih ostavio tu gde jeste, u jednoj komori unutar čamca.
--- Kraj citata ---
Sto rece Dora bitno je eliminisati nemar....ako se to uradi ne vidim sto bi doslo do curenja samo od sebe....ako se i desi....onda to vec spada u sudbinu 56568
Dora:
Ja nikad nisam video kako izgleda neka brodska instalacija ali mora da se deli na fiksni razvod i priključke na bocu i potrošač. Ovi priključci za bocu i potrošača koštaju kao dve voćne salate, izmeniš svake godine i to je to.. Razvod od cevi je ok dokle god ga neka mehanička sila ne pokrene, pokvari. Pritisak je oko 1 do 1,2 bara što i nije neka sila. Njuškalo za gas mora biti baš za propan-butan to jest da je to sondi primaran cilj pošto reaguje i na ostale gasove, uljne pare isparenaj benzina itd...
I to ne znam kako je na brodu regulisano jer ja koristim ove za auto a to treba da približiš spoju za proveru, na 1 metar ćuti kao zaliveno.
Sve u svemu nije to baš tako opasno ali nije ni za zezanje.
Ni moja teorija oko sigurnosne kutioje ne pije vodu sem ako je boca baš natad na platformi jer nema direktan odušak napolje, ima jedan ali drugi nije... Radim na rešavanju tog problema m4
zankiki:
Hajde da nastavim u ovoj temi... Hajde prvo da vam objasnim šta sam zamislio pa da vidimo koje je najbolje rešenje.
Ja u Marissi plin koristim jedino za kuvanje. Postojala je ranije instalacija sa bakarnim cevima do 2 frižidera i gorionika, ali sam je posle uvođenja frižidera na 12V izbacio, i imam samo jedno gumeno crevo od boce (na terasi) do gorionika (u kabini).
Visoki vodostaji i nemogućnost izlaska na obalu, mesečarova slika od pre neki dan sa roštiljem na brodu, kao i drugarska prodaja jednog lepog sklapajućeg roštilja na plin su doveli do toga da mi treba još jedan priključak. Pošto se ovo neće koristiti baš svaki dan, koji mi je najlakši način da zakačim na plinsku bocu još par metara creva, iznesem roštilj na terasu, a posle završenog posla i crevo i roštilj spakujem?
Ne bih baš svaki put da odvrćem šelnu, svlačim crevo sa regulatora pritiska...
Pale su mi na pamet one brze spojke koje se koriste za creva vazduha pod pritiskom, ali nisam siguran koliko su sigurne za gas...
Verovatno već postoji gotovo i pismeno rešenje, samo ga ja ne znam....
zankiki:
U međuvremenu naleteh na ovo... Mada slušam i sve druge predloge!
http://www.gasiks.com/index.php/instalacije-rezervni-delovi-crevo-regulator-plin-gas/ventili-sigurnosni-usadni-za-plinske-boce-plin-gas/ventil-t-razdelnik-sa-dva-ventila-za-plinske-boce
DuleN:
Zorane,
Za pomenuti rostilj sam koristio plinske boce od 3 l, a crevo za dovod gasa je preseceno i spojeno brzom vezom. Nikada nisam imao problema!
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju