E, ovako treba... > NAUTIČKA DISKUSIJA

Uspešan uvoz brodića iz Holandije

<< < (6/21) > >>

calypso2:
Kakva prica!!! 114
Bivsi vlasnik broda je bas ljudina.
Pisi nam sto pre nastavak, ja izgore oko utovara, kao da se meni upravo desava  eek

zankiki:
Verujem da u ovoj rečenici svi možemo da se prepoznamo: Nešto je u meni splaslo nakon te prve nedelje, a stvari sam dalje posmatrao sa manje emocija i više razuma (što je bilo uvek potrebnije). Naravno da sam smarao sve redom oko sebe - ženu, decu, roditelje, prijatelje

Ljuba:
Mene žena hoće da ostavi zbog broda i Dunava, kaže biraj, jbg izgubiće šta da joj radim.

zankiki:
Moju bi samo plovila...  k5

dell_mare:
@ljuba i @zankiki / Kad ste se već osvrnuli na žene, moram da spomenem da je u našoj kući žena bila u nautici i pre mene. Ona i deca su svakako deo motivacije i inspiracije.  Za ceo poduhvat uvoza brodića, imao sam njenu podršku, sugestije ali svakako i rasprave koje nisu vodile nikuda. Da sam se samo ja pitao, to verovatno ne bi bio ovaj brodić a kakav bi bio, o tome ne bih jer nije tema ovog posta. Čovek stalno mora da se preispituje zbog čega nešto radi - ulaže svoje vreme, novac i strpljenje.

DEO 4.

Nakon neuspelog uvoza, nastao je period koji bih jednim imenom nazvao - srljanje. Još iste večeri pretraživao sam domaće i strane kompanije koje rade rečni i kanalski prevoz baržama i samohotkama. Poslao sam oko dvadesetak upita da bih saznao koliko košta i na koji način je moguće organizovati prevoz brodića iz Holandije do Srbije. Javljale su se i ideje tipa kombinovanog transporta - uzvodno baržom od Roterdama do Kilhajma (gde bih se uhvatio nizvodne plovidbe Dunavom desetak dana do Srbije) ili vangabaritni prevoz kamionom do Kilhajma pa onda buć u Dunav. Kad smo već kod toga, neki transporteri su mi nudili vangabaritni prevoz jer je brod širi od 2.5m. Minimalna cena za to od Haga do Beograda bila je 3.420 eur. Razlog skupoće su neophodne dozvole i dnevnice pratiocima šlepera koji ide u konovoju. Na to nikako nisam mogao da pristanem. Čak bih pre prodao brodić u Holandiji i uzeo pare nego da bacam tolike novce. Stigao je odgovor od nekih od najjeftinijih rečnih prevoznika baržom - prevoz baržom ili samohotkom bi koštao oko 10.000 eur. Pomislih da sam ne malo puta pročitao da je rečni transport najjeftiniji pa mi je ovo bilo bemisleno. Ništa ni od rečnog transporta. Već sam video sebe za uskršnji raspust kako teram lađu uzvodno Rajnom, vezujem se svake noći, budim se rano sa ekipom, trljam oči, vozim kroz maglu dok me sunce tuđeg neba ozeblog ne ogreje.

Jednog dana, dobio sam kontakt jednog čoveka koji mi se čini da je poput vas koji čitate ovo, iskusan nautičar sa debelim dosijeom uvozno-izvoznih radnji i brodograditeljstva. Poruka je bila - "zovi ga, on će sigurno nekog naći da ti to reši". Zvao sam čoveka, objasnio mu situaciju, i poslao slike brodića. Bio je oduševljen idejom i brodićem. Bez mnogo potpitanja rekao je da će da se raspita i da mi javi jer poznaje više potencijalnih kandidata za takav prevoz. Mene je već odavno obuzela svejednoća pa nisam mnogo razmišljao o ishodu. Nakon dva dana javio se i poslao mi telefon čoveka koji bi trebalo da mi pomogne oko prevoza. Zvao sam,.. javio se grub glas ali veoma zainteresovan za moj problem. Poslao sam slike i izjadao se u vezi mog pređašnjeg problema sa utovarom. Rekao je kao iz topa, .."mislim da ćemo ovo moći da završimo". Onda mi je poslao fotografiju grdosije od broda (sa vangabaritnim dimenzijama) koji su uspeli da dovuku iz inostranstva u Srbiju bez problema. Glavni adut bila je prikolica - monstrum nosivosti do 5 tona koju je vukao ML. Ja sam bukvalno procvetao..mislim da sam se nesvesno napio dva dana za redom bez nekog velikog povoda zbog čega žena naravno nije bila srećna. Dogovorili smo da se vidimo i utanačimo detalje. Videli smo se kratko, on je rekao: "...dajem ti dva svoja čoveka da voze dan - noć, ide džip koji vuče prikolicu - monstruma. Jedini rizik je što je prikolica registrovana do nosivosti 2.800 kg a brodić ima 3.000 kg. Time rizikujemo da budemo u pretovaru 200kg. Ali spremni smo na to. Širina od 2.60 se verovatno i neće videti jer je prikolica 2.50 i otvorena, za brodić V korita. Ti ćeš da ideš sa njima za svaki slučaj. To je moj uslov", rekao je. "Cena je 1300 eur plus gorivo koje potrošite." Nije mi trebalo mnogo vremena da odlučim...da ne kažem sekundi.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju